Last news in Fakti

23 Април, 2024 05:56 993 11

Доц. д-р Ангел Кунчев: 314 са официално регистрираните случаи на коклюш у нас

  • ангел кунчев-
  • коклюш

Главният държавен здравен инспектор обясни как се процедира при откриване на случай на заболяването

До този момент в България официално са регистрирани 314 случая на коклюш. Със сигурност реалната заболеваемост е с пъти по-висока, тъй като имунизираните лица карат заболяването много леко. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"България се включва на възможно най-късен етап в процеса, който върви в Европа с коклюша. Но е очевидно, че ваксината, която ползват всички развити страни в Европейският съюз е много леко поносима, но за сметка на това дава малко по-слаб имунитет, който с времето намалява, така че до заразяване може да се стигне. Сега, друг е въпросът, че ако имаш основната имунизация, която се прави на две, три, четири години, а евентуално и реимунизациите по-късно, дори и да се зарази човек, преминава сравнително леко, без последствия и без рискове. Не е така обаче за най-малките деца – или тези, които не са стигнали до имунизационна възраст, до втория месец, или пък такива, които по някаква причина, а причините могат да бъдат най-различни защо не са получили имунизация. Там рискът е особено голям и нашите мерки са насочени към това да предпазим преди всичко тях",обърна внимание доц. Кунчев.

Той обясни, че усилията са насочени към това да бъде намален интензитетът на една потенциална епидемия: "Опитваме се да намалим нейния интензитет, да засегне по-малко хора, особено тези, които са най-чувствителни – това са децата до една-две години, при които обикновено последствията са по-тежки. Така че мерките са насочени в няколко насоки. Първо, още в края на миналата година изпратихме напомнителни писма до всички общопрактикуващи лекари още веднъж да си прегледат листите, да видят има ли такива деца, които не са имунизирани, отсъствали или отложили поради медицински причини, или нещо родителите са имали страхове и въпроси, но да направят максимално възможното, за да обхванем и да защитим колкото може повече деца. Сега, по отношение на диагностиката – досега тя се правеше само в Центъра по заразни и паразитни болести, което разбира се я затруднява. Открихме и втора лаборатория в Столична РЗИ, която също започна работа и може да поставя диагнозата с PCR изследване, а в момента работим по това да осигурим диагностика в университетските центрове във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, така, че да е малко по-лесно и да има възможност за доказване на вируса", отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни как се процедира при откриване на случай на коклюш: "Когато се открие случай, районните здравни инспекции предписват първо на болния мерки – изолация вкъщи, най-добре да се лекува в дома си, да не заразява други деца, лица, в зависимост на каква възраст е. Съответно класовете, които са засегнати, или пък групите в детските градини, се поставят под карантина. Това значи да се направи така, че те да контактуват минимално с други групи, да не се приемат нови деца и т.н. Всичко това се изпълнява в различна степен. Учестен е и контролът при влизане най-вече в градини, но и в ниските класове, тъй като понякога родители, които нямат възможност, се опитват да оставят и деца, които са с вече видими прояви".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    8 0 Отговор
    Кунчев, а какво ще кажеш за над 8-те хиляди човека активни с Ковид-19 в момента в България?
  • 2 Гръч

    6 2 Отговор
    Този взема куп пари да събира бройките
  • 3 Ало, Кунчев

    3 0 Отговор
    Кой ти е дал диплома?

    От Уикипедия: "Коклюш (от френски: coqueluche) още пертусис или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. "

    От Кунчев: "Открихме и втора лаборатория ... може да поставя диагнозата с PCR изследване ... така, че да е малко по-лесно и да има възможност за доказване на вируса"

    Хайде да не доказваме бактерии с псевдотест за вируси, че вече и на първокласниците им е смешно от Вас!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.