Last news in Fakti

26 Април, 2024 16:19 985 6

99-годишна баба подобри три световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

  • баба-
  • 99-годишна-
  • световен рекорд-
  • плуване

Бети Брусел доказва, че важното е не възрастта, а духът, който носиш в себе си...

99-годишна баба подобри три световни рекорда по плуване (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Мъдрите хора често обичат да казват, че не възрастта на човек е важна, а духът, който носи в себе си. Едва ли може да има по-ярко олицетворение на тази максима от канадката Бети Брусел, родена още в далечната 1924 година.

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят"

Съвсем наскоро Бети счупи цели три световни рекорда в своята възрастова група по плуване, а именно 100-104 година по време на състезание в Саанич, Британска Колумбия. Тя подобри постиженията на 400 метра свободен стил (с резултат 12 мин. 52 сек.), на 50 метра гръб (1;25;22 мин.) и на 50 метра бруст (с време 1:56:22 минути).

Любопитно е, че Бети умее да плува още от дете, след като реално е родена в Зандаам, Холандия и заедно с братята и сестрите си ежедневно ползват местните канали, пише vesti.bg. По-късно семейството ѝ се мести в Канада, а тя се омъжва и живее там със съпруга си 18 години.

След пенсионирането си, двойката заживява в Гранд Форкс, където пък през 80-те е построен плувен басейн с четири коридора и Бети редовно поддържа форма. През 1991 година (на 67 години) за първи път се включва в състезателна дисциплина в Игрите за възрастни в Британска Колумбия - Кокитлам и така открива страстта, а може би и призванието си.

"За мен не е важното да спечеля. Просто обичам да плувам и да се състезавам и дори и да съм извън победителите, пак съм щастлива",признава тя. А поредното достойно за уважение нещо в характера ѝ е, че за да ходи на плуване, канадката шофира 2 пъти седмично за половин час от дома си, в който отдавна вече живее сама.

Но както и започнахме, важното е не възрастта, а духът, който носиш в себе си...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    8 0 Отговор
    Хем на 99, хем възрастова група 100-104, хмм.

    Иначе адмирации!
  • 2 УдоМача

    4 0 Отговор
    Господ здраве да ѝ дава, и удовлетворение от живота, амин!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.