Last news in Fakti

6 Май, 2024 18:15 1 172 5

Децата не наследяват толкова много от характера на родителите си, колкото се смяташе досега

  • характер-
  • наследство-
  • родител-
  • деца-
  • гени

Проучване показа как се предават личностните характеристики през поколенията

Децата не наследяват толкова много от характера на родителите си, колкото се смяташе досега - 1
Снимка: Shutterstock

Поведенческите прилики между родителите и техните деца и внуци не са толкова големи, показва ново научно изследване, публикувано в „Медикъл експрес“. Според него е невъзможно да се предвидят моделите в мисленето, чувствата и поведението на детето.

Всеки човек наследява само половината от своите гени от всеки един родител. Следователно това няма как да е достатъчно, за да бъдат наследени в пълнота личностните черти, казва водещият автор на изследването Рене Мотус, цитиран от БТА.

Екип на Факултета по философия, психология и езикови науки на университета в Единбург, Великобритания, и екип на университета в Тарту, Естония, са работили с данни на повече от 1000 двойки роднини от биобанката на Естония, съдържаща здравна информация на доброволци от цялата страна.

Повече от 2500 участници са съобщили за собствените си нива на пет ключови черти на характера - откритост, добросъвестност, екстровертност, сговорчивост, невротизъм, както и за степента на удовлетворение от живота. Всеки човек е бил роднина на поне още един участник. Самооценките на всеки човек за неговите личностни черти са били подкрепени от второ мнение на "информатор" - обикновено партньор на участника. Това е направи много по-точна, отколкото в предишни проучвания, позоваващи се единствено на самооценки.

Резултатите определят наследствеността на личностните черти и удовлетвореност от живота на около 40 процента. Гените не са достатъчни, за да бъдат родителите и децата значително по-сходни в характерите си в сравнение с напълно непознати хора, казва д-р Мотус, чието проучване все още не е рецензирано.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    9 3 Отговор
    Народът е казал, че "крушата не пада по-далеч от корена". Но вие си пишете, де, не пречите.
  • 2 Така е,

    2 1 Отговор
    наследяват повече от комшията в днешно време.
  • 3 Велев

    1 0 Отговор
    Не бе, хич не са различни. Определено този сайт пише само глупости и пропаганда. Хич не мязам на дядо си. И в физиономия и в характер. Направо хич, ма хич, за това ме разпределиха в казармата според уменията му. Директно бях зачислен към учебен център. Щото хич не си приличаме. Ще има да вземате апропагандаторски сайт.. Ние сме българи и силата е в нас! Направо изкъртваме всички гадове. Няма прошка за душманите български.

    Коментиран от #4

  • 4 точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Велев":

    Гадовете са за изкъртване!
  • 5 Тхккжх

    1 0 Отговор
    Наследствеността е физически и ПСИХИЧЕСКИ характеристики.
    Но ежедневното заобикалящо ни въздейства за да се впишем в средата.
    Дядо псуваше магарето, а аз магаретата в колите по пътя.