Last news in Fakti

29 Септември, 2015 13:15 2 989 8

Путин и Обама: Видяха се....

  • барак обама-
  • владимир путин-
  • оон-
  • сирия-
  • ислямска държава

Руският президент показа мускули в ООН. Дори и да изглежда като победител, то той в бъдеще ще е големият губещ

Путин и Обама: Видяха се.... - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видяха се..... Това е възможно най-краткият коментар на последната среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама. Тяхната последна среща беше преди две години.

Преди срещата на четири очи двамата политици се видяха на официалната вечеря, чийто домакин беше генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Двамата държавни глави седяха на една маса,

но правиха всичко възможно да покажат, че не желаят да установят визуален контакт.

Това се дължи на факта, че Обама и Путин продължават да стоят на различни позиции кого да подкрепят в Сирия – опозицията или президента.

Американският президент нарече сирийския президент Башар Асад тиранин и главен виновник за 4-годишната гражданска война с над 200 000 убити и милиони прогонени от домовете си. Путин пък контрира, че Башар Асад е представител на легитимната власт и няма алтернатива в борбата с Ислямска държава освен сътрудничеството с него и кюрдските милиции.

Но Обама не призова изрично за отстраняването на Асад и допусна „управляван преход“

до приключване на неговата власт, което се възприема като сигнал, че Белият дом е готов да обсъди вариант с оставането на сирийския лидер за известно време на власт, посочва Ройтерс.

При срещата между Барак Обама и Владимир Путин в Ню Йорк двамата си стиснаха сковано ръцете пред камерите. Очевидно беше, че Обама би предпочел да не е там, коментира Си Ен Ен. Но както обясни заместник - директорът на националната сигурност Бен Роудс, би било "безотговорно" от страна на Обама да не се срещне с Путин на световния форум и да провери какви са неговите намерения.

Според анализаторите появата на двамата лидери заедно след срещата може би ще е от по-голяма полза в Москва, отколкото във Вашингтон, тъй като Путин иска да убеди руснаците, че е ключов фактор на глобалната сцена, пише Си Ен Ен.

След словесния сблъсък от трибуната на ООН и суровите погледи обаче двамата лидери продължават да играят деликатен дипломатически покер, като всеки от тях се опитва да маневрира с цел да постигне промяна в позицията на другия, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Русия и Иран се опитват да стъпят в Близкия изток,

изхождайки от изразеното от Барак Обама желание САЩ да се оттеглят, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“. Според вестника Обама не желае да признае, че неговото политика на оттегляне е създала вакум, който се запълва от негодници.

В. „Кориера дела сера“ отбелязва, че дори и в момента Путин да изглежда като победител в ООН, то той в бъдеще ще плати скъпо за своята политика.

В. „Гардиан“ отбелязва изразената от Путин готовност на сътрудничество със САЩ въпреки нерешения проблем с търговските бариери в двустранните отношения.

В. „Фигаро“ акцентира на изразената воля на Обама да работи с Русия и Иран за намиране на решение на кризата в Сирия. В. „Монд“ припомня, че дипломацията се основава на правилата и едно от тях е водещи политици да започнат да си говорят.

Анализатори отбелязват, че

двустранните отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г.

и подкрепата от Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна. Барак Обама не е пропуснал да подчертае подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Все пак той е отбелязал, че Белият дом забелязва възможности за напредък по т.нар. Мински споразумения.

Ръководителят на Московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин посочи пред „Комерсант“, че сътрудничеството между Русия и САЩ в Сирия е напълно реално. Експертът подчертава, че за да се изгради такова сътрудничество, действията на Русия в Сирия трябва да са „прозрачни“.

„Преди САЩ не разбираха напълно плановете на Русия в Сирия. Те се притесняваха, че Русия може да оказва помощ на Башар Асад в борбата му с опозицията, част от която те самите подкрепят – обяснява Дмитрий Тренин. – Но когато руската страна заяви, че нейните действия в Сирия са насочени към борбата с тероризма, американците станаха по-лоялни“, посочва Дмитрий Тренин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    3 1 Отговор
    Без американците светът щеше да е по добър.
    Само безкрайното им лицемерие още успява да залъгва обикновените хора на запада,че Русия иска да ги нападне,ограби или нещо такова.Когато Меркел свърши всички пари на германците,което ще стане скоро,тогава ще лъсне лицемерната американска политика в целия си блясък.

    Коментиран от #6

  • 2 Иван

    1 3 Отговор
    А без руснаците да не говорим колко ще е по-хубав света. Европа няма да има страх, че от изток ще я нападнат. Газта ще е е евтина и от където решиш, не като сега само от русия, защото асад не пуска тръби през Сирия. Нямаше да има комунизъм и цяла източна Европа да е бедна и психически увредена. Скоро асад ще падне, ще се пусне газта от Иран, Азарбейджан и др. араби и русия ще фалира, тогава пак ще започне война защото руснаците друго не могат...
  • 3 Хараламби

    1 2 Отговор
    Хм, я да бидим:
    В Украйна Путин защитава интересите на народа срещу легитимната власт, но в Сирия той защитава интересите на легитимната власт срещу народа.
    Става за смях пред целия свят с лицемерието си.
  • 4 koko

    0 1 Отговор
    ванка силно заблуден и пост си брат а хараламби те следва плътно хамериканците без воина не могат сами си въоражават враговете тия малоумници голям им е кеф да съсипват света

    Коментиран от #5

  • 5 Juliy

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "koko":

    Хапчето изпили си бе руски трол!

    Коментиран от #8

  • 6 Juliy

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "123455":

    А без руснаците и папагалите като теб света ще е още по-хубав!

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Juliy":

    Нямаш си на представа с тебе колко е интересно във форума. Четейки ти постовете, човек разбира, че глупостта няма граници.
  • 8 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    Без руснаците май още щяхме да сме под турско владичество.

    Явно кои си мечтаят за анадолско управление. Малко им е че съсипаха България и сега искат да я зачеркнат от картата на света.
    Господарите на русофобите в момента канят турски самолети да летят над Родината и познайте след колко месеца ще започне джихадът.