Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 09:00 3 539 10

Гимназията по текстил и моден дизайн във Варна откри нови специалности

  • училище-
  • образование-
  • специалности-
  • варна-
  • текстил-
  • моден дизайнер-
  • гимназия

В училището започват и рекламна кампания, за да представят новите специалности

Гимназията по текстил и моден дизайн във Варна откри нови специалности - 1
Снимка: БГНЕС

Две от новите специалности - „Асистент на лекар по дентална медицина“ и „Сценичен костюм“, ще се изучават в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна. По първата специалност ще бъдат приети 26 ученици, а по втората - 13, предаде БНТ.

"Паралелката, която ще изучават “Асистент на лекар по дентална медицина”, ще бъде с разширено изучаване на чужд език, ще се изучава и латински. Съответно сме готови да подготвим нашата материална база, за да могат часовете по практика да бъдат водени тук в сградата на гимназията", каза Албена Свещарова, зам.-директор в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн - Варна.

В училището започват и рекламна кампания, за да представят новите специалности. "Това е през социалните медии. Съответно има панорама на образованието, която е през април месец", добави Албена Свещарова. Обучението по специалността “Сценичен костюм” е важно, защото културните институции във Варна имат нужда от такива кадри.

"Ние за първи път предлагаме този вид професия. В момента има необходимост от пазара на труда. Направени са задълбочени анализи за тригодишен период назад", посочи д-р Ирена Радева, началник на Регионалния инспекторат на образованието във Варна. Най-атрактивните за бизнеса специалностите се изучават по дуална система. За Варненска област през следващата учебна година паралелките са 5, а една от търсените специалности в дуалното обучение е професията дрогерист и консултант.

"Исках да съчетая работата с учението и реших да избера тази специалност. Понеделник и вторник сме на работа. През другото време сме на училище и се получава", разказва Мелиса Джеват, 11. кл., ПГХХВТ “Д. И. Менделеев” - Варна. "Работата ни е свързана с училище и ни се плащат пари, имаме практика, научаваме доста нови неща и няма нужда да се търсим в момента друга работа", смята Даная Младенова, 11. кл., ПГХХВТ “Д. И. Менделеев” - Варна. В дуалното обучение ролята на ментора е важна за учениците.

"В началото им беше доста по-трудно. Доста по-бавно се случваше усвояването на работните процеси, на трудовите навици. Но сега децата в пъти по-добре се справят и по-бързо усвояват нещата, които трябва да научат", увери Любка Йорданова, управител на магазин, ментор. Специалностите, за които има недостиг на пазара на труда, са в списъка на защитените. За Варна те са три - „Електротехник“, „Корабен техник“ и „Корабоводител“. Изучават се в Морската гимназия “Св. Николай Чудотворец“.

"Това обикновено са специалности от професии, към които младите хора не проявяват особен интерес. Но ние залагаме заедно с бизнеса на различни стратегии, така че да повишим интереса към този вид професии", отбеляза д-р Ирена Радева, началник на Регионалния инспекторат на образованието във Варна. В 22 училища във Варна и областта се изучават специалности, по които се очаква недостиг на специалисти. Те също са включени в плана за прием през следващата година. Сред тях са хлебарите, готвачите, корабните монтьори и спедиторите.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    Мелиса Джеват.

    Нищо де - ама ако е мислещо същество - то си наше.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    Нови имена на стари специалности:
    Отговорник за Естествено осветление- чистач на прозорци😉
    - Админстратор на биологични единици - овчар 🤔
    - метреса- Q-рва за платежоспособни🤔
  • 3 Къде е

    9 1 Отговор
    Моден дизайн, къде е дентална медицина?
    На някоЯ май мозъка и е закърпен с черни конци!

    Коментиран от #9

  • 4 Наблюдение

    1 5 Отговор
    Русия бавно, но сигурно, върви към поредния разпад. Както всяка империя постепенно се разширяваше, докато не достигна своя апогей в средата на миналия век, задържа го с клизма чрез репресии за около половин век и започна да се свива. От тук нататък връщане назад няма и свиването ще продължи докато Русия се прибере в някакви разумни граници, които не й позволяват да е проблем за съседите й, както и за целия глобален свят. Това са естествени процеси, през които са минали всички империи. Русия е най-младата и в момента върви по същия път. От една страна е интересно, че можем да наблюдаваме на живо една империя от миналото, от друга страна това е неприятно, защото вреди на всички, дори и на самите руснаци.

    Коментиран от #5

  • 5 Русоробскu фронт

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдение":

    Не си наред да споменаваш Расия в статия за образование.....тая Мутрофановна е изпила мозъците ви
  • 6 Обучението по специалността “Сценичен

    1 0 Отговор
    костюм” е важно, ЗАЩОТО АРТИСТИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ТРЯБВА ДА СА НА НИВО , А НЕ ДА ХОДЯТ С АДИДАС И ДЪНКИ В НС И МС - КАТО КИРО И БОЙКО !
  • 7 Да живее Европа!

    2 0 Отговор
    Столичният инспекторат п о образованието развива проект "Възможност за украинците, желаещи да работят като учители в България". А българските учители от своя страна ще се ориентират към Германия и Франция.
  • 8 хмм

    0 0 Отговор
    Тези специалности се изкарват
    само с курсове, но е добра идея.
  • 9 А бе тази Варна...

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Къде е":

    Ама май не е само във Варна - как ви звучи - юрист, завършил в Технически университет? При наличието във Варна на Дентален факултет, където има и специалисти, и техника, и условия... "асистентите по дентална медицина" /всъщност - по старому - "стоматологични сестри"/ ще се подготвят в гимназия по текстил . Ами хайде тогава шивачките да ги готвим в Медицинския университет... И какво - като ги дипломирате в тази гимназия, може би няма да отиват на работа в чужбина? И защо никой не вижда нито проблема с недостига на квалифицирани специалисти, нито решението му - а то е :1. Повишаване на заплатите и 2. Връщане на разпределението за училите по държавна поръчка./за несведушите - разпределението НЕ Е комунистическо "изобретение".../ А то какво става сега - учи някой, държавата му плаща обучението - и хоп - взема дипломата и ..
  • 10 Саид Алзахер

    0 0 Отговор
    Какви са тези измислени професии като за медицинки ВУЗ?
    Ненормални ли са тези да лъжат хората, че медицинска диплом е равна на сертификат,
    да идат да се прегледат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове