Last news in Fakti

29 Април, 2024 07:32 1 893 16

Делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен, тръгва на 14 май

  • дело-
  • сливен-
  • сексуално посегателство

Досега по това дело има пет отвода на съдии, което забави процеса с близо две години

Делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен, тръгва на 14 май - 1

След забавяне от близо две години делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен е насрочено за 14 май. Това показва справка в портала за електронно правосъдие, съобщи "Дневник".

Делото бе отлагано заради отвод на всички наказателни съдии от Сливенския Районен съд, на които то е било разпределено. Така се стигна до последния възможен вариант - делото да бъде разпределено на граждански съдия.

Наказателното дело, срещу британеца започна след задържането му на 10 август 2022 г. То е за сексуални действия, извършени с 14 момчета на възраст от 8 до 14 години в периода от февруари 2021 г. до август 2022 г. Точният брой на децата, пострадали от Даниел Хъл обаче, е трудно да бъде установен. Извършеното от него според обвинителният акт, представлява "особено тежък случай на сексуални действия с лица от същия пол, които се наказват с лишаване от свобода от пет до двайсет години".

Хъл е имал чудесния шанс да остане незабелязан в ромския квартал на града в продължение на години. Нещо повече - при опитите да бъде задържан той е бранен, от родителите на децата, с които е имал сексуални отношения.

Според неофициални данни от разследването Хъл е събирал пари от дарения през кампании в интернет, а с тях е купувал доверието на хората, живеещи в гетото като е покривал разходите по ремонти на къщите им, обзавеждането на бани, купувал е обувки и дрехи за децата им, доставял им е хранителни продукти и е плащал за медицински прегледи и манипулации. Срещу това родителите му отвръщали с доверието си като му поверявали децата си като на пастор и дори им позволявали да нощуват в дома на Хъл.

Драмата на четиринайсетте момчета обаче не приключва с ареста на британеца на 10 август 2022 г. Тя продължава и до днес с фактическия отказ от правосъдие при последвалите общо пет отвода на наказателни съдии в Сливен, на които делото е било разпределено.

Протоколи от съдебните заседания на 4 април и 24 октомври м.г., в които първите двама съдии - Цанка Неделчева и Иван Димитров от сливенския Районен съд са се самоотвели от делото за сексуалното посегателство, не са достъпни в системата justice.bg. Мотивите на останалите трима обаче са документирани.

На 5 септември м.г. първият от тях Иван Димитров прекратява производството в разпоредително заседание по делото, което му е разпределено, заради допуснати сериозни процесуални нарушения в досъдебната фаза и го връща на прокуратурата. С решение на Окръжния съд в Сливен обаче мотивите му са отхвърлени и делото му е възложено отново с първоначално изготвения обвинителен акт. Веднага след това Димитров се самоотвежда, тъй като вече се счита за предубеден, защото е изразил мнение по начина на водене на разследването.

"В много случаи тази причина за отвод на съдии се ползва просто като претекст да се отърват от дадено дело и да намалят натовареността си", каза Стойко Славов, защитник на част от пострадалите деца.

След отвода на Димитров делото е разпределено на председателя на Районния съд в Сливен Анна Димитрова. На 13 декември м.г. тя също си прави отвод с мотива, че именно тя е наложила на Даниел Хъл първоначалната мярка за неотклонение - задържане под стража като по този начин вече е изразила мнение по вината му.

Въпреки това тя го насрочва, но изчаква адвокатът на подсъдимия Хъл сам да поиска отвода ѝ, което тя с готовност прави.

Последният - пети отвод по делото е на съдия Никола Маринов от Районния съд в Сливен. Според протокола от заседанието по делото от 20 март т.г. Маринов си прави отвод с мотива, че защитникът на подсъдимия няма доверие в обективността му.

"Съдът следва да приеме, че никой от състава не е предубеден, но за да се избегнат всякакви съмнения в неговата безпристрастност следва да се отведе от разглеждането на делото и то да се докладва за определяне на нов докладчик на принципа на случайния избор", пише в протокола от заседанието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    12 2 Отговор
    Този да го разчекнат
  • 2 Мургавелчетата

    11 0 Отговор
    от малки почват .
  • 3 свидетел

    11 3 Отговор
    пуснете го , бе ! той е невинен ! това просто е традиция при островитяните, наследена от келтите и човекоядците на маршаловите острови......
  • 4 Тук родителите са също за затвор

    15 0 Отговор
    И с отнети родителски права. А цялото село без социални помощи.
  • 5 това беше забавно

    10 4 Отговор
    сливен имал цигански квартал? аз мислех че това в циганския град на българия а те и цигански квартал имали веднъж ходих там и българинне видях а на слънчака съм работил много години и там всички м@нг@ли са от сливен …
  • 6 сбъркана система

    6 3 Отговор
    след като е било със съгласието на родителите защо го съдят ? нали се води доброволно а не насилствено ? пой си плаща те му дават да си играе с децата какво нередно има ? и в двата ертноса това са си съвсем нормални неща !
  • 7 За дедофилство трябва

    6 1 Отговор
    да го съдят човека, ..иганин на 14г. е възрастен ..иганин! А и човека си е ПЛАЩАЛ на сичкото алчно ром! Ползвал ги е по предназначение със съгласието на старите 20г. родители.
  • 8 A, може би

    9 4 Отговор
    Ги е страх, че ако осъдят педофила англичанин, от Посолството ще им дърпат ушите?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 замислен

    10 0 Отговор
    Пастора е бил като благодетел, носил е пари, ремонтирал къщи и водил по лекари хора които не знаят език и не могат да четат и пишат. В един момент единия установил че има нужди а другите са започнали да си предлагат децата "да минат по-напред в списъка" като не обсъждам моралната страна. В един момент някой е направил "циганския номер" да реши да изкара малко повече пари и се е оплакал че детето му е изнасилено и т.н. Другите от квартала са видели че за да изкара пари един то благодетеля ще изчезне, няма помощи,няма лекар, няма ремонти на колибите и... сега няма кой да свидетелства, а и при свидетелстване директно се заявява че детето е заведено и набутано в ръцете на педофила в замяна на някакви блага... И тук моралната страна кой е по-виновен? родителя умишлено набутал детето си в ръцете на педофила или самия педофил? Трудно някой ще се навие да е съдия да знаете.
  • 11 Край

    7 1 Отговор
    Колкото пиянски изцепки се правят по морето все са от англичани. Педофилията и наркоманията са им присъщи също. По морето има хиляди апартаменти на руснаци и украинци - никави проблеми със закона при тях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТаУмВзе

    0 1 Отговор
    Такива твари да се дават на Бащите, които да имат Амнистия и тва е! Посегаш на Дете и не може да го напиша де.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове