Last news in Fakti

22 Март, 2024 10:17 1 040 0

Изложба представя 6 български културни ценности, сред които картината "Жътвар" на Владимир Димитров-Майстора

  • изложба-
  • ярослав вешин-
  • владимир димитров - майстора

Посетителите ще имат възможност да видят и 3 женски портрета от Иван Мърквичка

Шест български културни ценности са представени на изложба, организирана от аукционна къща Artmark, основната културна платформа на източноевропейския арт пазар. Общо 104 произведения на изкуството от най-уважаваните и обичаните български автори могат да бъдат видени от колекционерите и любителите на изкуството. Сред старателно подбраната селекция за пръв път на живо в България е творбата на Ярослав Вешин „Разходка с шейната“, а след дълъг престой в частна колекция е налична и забележителната картина „Жътвар“ от Владимир Димитров-Майстора.

Изложба представя 6 български културни ценности, сред които картината "Жътвар" на Владимир Димитров-Майстора

"Изключително сме щастливи да представим на широката публика селекцията на Пролетния търг. Къща "Вaтев", нашето красиво пространство в центъра на София, ще се превърне в музей на шедьоврите и ще покани аудиторията от любители на изкуството на пътешествие из културната сцена на миналия век. Селекцията включва едни от най-великите произведения на българското изкуство, от които шест са класифицирани и като културни ценности, доказвайки още веднъж своята стойност и особена художествена значимост.", казва Руксандра Думитру, представител за България на Artmark.

Прогнозните цени на произведенията са от 200 до 45 000 евро.

След като началните цени на първия търг бяха почти удвоени до 350 000 евро, Artmark открива изложбата, предшестваща Пролетния търг, която включва селекция от 104 произведения на изкуството, с прогнозни цени от 200 до 45 000 евро;

За първи път българските колекционери и любители на изкуството ще видят на живо творбата на Ярослав Вешин “Разходка с шейната”, а след дълъг престой в частна колекция - забележителната творба на Владимир Димитров-Майстора “Жътвар”

Творбите ще бъдат предложени на търг в Hyatt Regency Sofia на 2 април.

София, 21 март 2024: Аукционна къща Artmark, основната културна платформа на източноевропейския арт пазар, открива настоящата си изложба в галерията си в къща “Ватев“ (ул. "Кузман Шапкарев" 1). Произведенията на изкуството, които ще бъдат представени, ще бъдат предложени и на търг на 2 април на официално събитие в Hyatt Regency Sofia. Предишният търг, който се проведе през декември 2023 г., постигна огромен успех и достигна обща сума от продажби в размер на 350 000 евро, почти двойно повече от началните цени.

Изложбата, предшестваща Пролетния търг, ще предложи на публиката възможността да види 104 старателно подбрани произведения на изобразителното изкуство с прогнозни цени от 200 до 45,000 евро. Селекцията обхваща повече от 100 години художествено творчество и включва класиците Ярослав Вешин и Иван Мърквичка, както и произведения на изкуството, създадени от едни от най-известните автори от първата половина на XX век, като Владимир Димитров-Майстора, Борис Георгиев, Елисавета Консулова-Вазова и Васил Стоилов. Картини на големите модернисти като Давид Перец и Николай Дюлгеров и съвременниците Генко Генков, Казаков-Нерон, Светлин Русев и Димитър Буюклийски-Мичи също са част от изложбата.

Културните ценности в галерията на Artmark могат да се видят всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. до 1 април. Сред 104-те творби колекционерите и любителите на изкуството ще имат възможност да разгледат за последен път 6-те културни ценности, които са създадени от Ярослав Вешин, Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора, преди да бъдат предложени за продажба по време на аукционното събитие.

Ярослав Вешин, майстор с изключително влияние в историята на българското изкуство, е автор на две от произведенията, включени в търга, но звездата на изложбата без съмнение е творбата “Разходка с шейната” (начална цена 25 000 евро). Творбата е била част от немска колекция в продължение на повече от 100 години, така че българските колекционери и любители на изкуството сега ще имат възможност да я видят на живо за първи път. Картината е част от добре позната серия произведения, създадени след 1895 г., когато художникът живее и работи в Мюнхен и Словакия. Ярослав Вешин пристига в България през 1897 г. и остава тук до края на живота си. До 1904 г. той е професор в Художествената академия в София, а по-късно става първият военен художник на служба при цар Фердинанд I и се присъединява към него на фронта на Балканските войни.

Посетителите ще имат възможност да видят и 3 женски портрета от Иван Мърквичка ("Жена от Боженци (Рада Андреева)" с начална цена 6 000 евро (лот 6), "Жена от Боженци" с начална цена 7 000 евро (лот 27), и "Българка в народна носия", с начална цена 10 000 евро (лот 70)), обявени като културни ценности и всички изобразяващи българка, облечена в традиционни носии, характерни за района, от който произхождат, като ценен етнографски документ от онова време. Иван Мърквичка е изключително важен художник за българската културна сцена от края на XIX и началото на XX век, смятан за един от основоположниците на българската модерна живопис.

Не на последно място в списъка на авторите на културни ценности в селекцията на пролетния търг е може би най-уважаваният и обичан български художник Владимир Димитров-Майстора, национален символ на българското изобразително изкуство от първата половина на ХХ век.

Неговите творби се срещат изключително рядко на пазара, затова каним любителите на изкуството на една очарователна среща с творбата "Жътвар" (начална цена 15 000 евро), която се представя на публичния пазар след дълъг престой в престижната колекция на Вълко Гайдаров (1937-2009), първи директор и основател на Градската художествена галерия в Смолян (1971-2003). Творбата е забележително отражение на истинския дух на художника и неговата вселена, в чийто център винаги е Човекът, обеднелият, трудолюбив и честен човек и неговият скромен дух.

Входът за галерията е свободен, а работното време е от понеделник до неделя от 10 до 20 ч. Преди търга, на 2 април, творбите ще бъдат изложени в Hyatt Regency Sofia от 10:00 до 18:00 ч., а търгът ще започне в 19:00 ч.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА