Last news in Fakti

25 Април, 2024 15:58 2 853 26

Учените най-накрая разбраха какво има във вътрешността на Луната

  • луна-
  • ядро-
  • лунно ядро-
  • земя-
  • желязо

Лунното ядро е много подобно на това на Земята, обясняват изследователите

Учените най-накрая разбраха какво има във вътрешността на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Задълбочено изследване, публикувано през май 2023 г., установи, че вътрешното ядро на Луната всъщност е твърда топка с плътност, подобна на тази на желязото. Изследователите се надяват, че това ще помогне да се разреши дългият дебат за това дали вътрешното сърце на Луната е твърдо или разтопено, и ще доведе до по-точно разбиране на историята на Луната – и по този начин - на Слънчевата система.

"Нашите резултати - пише екипът, ръководен от астронома Артур Брио от Френския национален център за научни изследвания във Франция, - поставят под въпрос еволюцията на магнитното поле на Луната, тъй като доказват съществуването на вътрешно ядро и подкрепят сценария за глобално преобръщане на мантията, който внася съществена информация за хронологията на лунната бомбардировка през първите милиарди години от съществуването на Слънчевата система.

Проучването на вътрешния състав на обектите в Слънчевата система се осъществява най-ефективно чрез сеизмични данни. Начинът, по който акустичните вълни, генерирани от земетресенията, преминават през и се отразяват от материала във вътрешността на планета или луна, може да помогне на учените да създадат подробна карта на вътрешността на космическия обект.

Всъщност разполагаме с лунни сеизмични данни, събрани от мисията "Аполо", но тяхната разделителна способност е твърде ниска, за да се определи точно състоянието на вътрешното ядро на Луната. Знаем, че има флуидно външно ядро, но какво обхваща то, остава предмет на дискусия. Моделите на твърдо вътрешно ядро и на изцяло течно ядро работят еднакво добре с данните от "Аполо".", гласи още обяснението на научния екип, цитирано от сп. Nature.

За да разберат това веднъж завинаги, Брио и колегите му събират данни от космически мисии и експерименти с лазерно измерване на Луната, за да съставят профил на различни лунни характеристики. Сред тях са степента на деформация на Луната от гравитационното ѝ взаимодействие със Земята, промяната на разстоянието ѝ от Земята и плътността ѝ.

След това те провеждат моделиране с различни видове ядра, за да открият кои от тях съответстват най-точно на данните от наблюденията.

Те достигат до няколко интересни заключения.

Първо, моделите, които най-много приличат на това, което знаем за Луната, описват активно преобръщане дълбоко в лунната мантия. Това означава, че по-плътният материал във вътрешността на Луната пада към центъра, а по-малко плътният материал се издига нагоре. Тази активност отдавна е предложена като начин да се обясни наличието на определени елементи във вулканичните райони на Луната. Изследванията на екипа добавят още една точка в списъка с доказателства.

Те установяват, че лунното ядро е много подобно на това на Земята – с външен течен слой и твърдо вътрешно ядро. Според тяхното моделиране външното ядро има радиус от около 362 км, а вътрешното ядро - около 258 км. Това е около 15 процента от целия радиус на Луната.

Вътрешното ядро, установи екипът, също има плътност от около 7 822 килограма на кубичен метър. Това е много близо до плътността на желязото.

Куриозно е, че през 2011 г. екип, ръководен от планетарния учен от НАСА Маршал Рене Вебер, открива подобен резултат, като използва тогавашните най-съвременни сеизмологични техники върху данни от Аполо за изследване на лунното ядро. Те откриват доказателства за твърдо вътрешно ядро с радиус около 240 км и плътност около 8000 кг на кубичен метър.

Направените от тях резултати, казват Брио и екипът му, са потвърждение на тези по-ранни открития и представляват доста силен аргумент за съществуването на подобно на Земята лунно ядро. А това има някои интересни последици за еволюцията на Луната.

Знаем, че скоро след образуването си Луната е имала мощно магнитно поле, което е започнало да намалява преди около 3,2 милиарда години. Такова магнитно поле се генерира от движението и конвекцията в ядрото, така че това, от какво е изградено лунното ядро, има дълбоко отношение към това как и защо е изчезнало магнитното поле.

Освен надеждата на човечеството да се завърне на Луната в сравнително кратък срок, може би няма да се наложи да чакаме дълго за сеизмично потвърждение на тези открития.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    19 9 Отговор
    Тука мажат с голямата мистрия ! Всъщност НАСА най много е озадачена от ударите на космически тела в луната , които предизвикват кънтеж и звънтеш от няколко часа , до няколко дни ! Отдавна подозират , че луната е куха , и искаха да взривят ядрени оръжия , за да проверят !

    Коментиран от #2

  • 2 Думисани Махлангу

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Абе те тия модерни учени така каваха и за СПИН и за КОВИД, ама накрая се оказа менте всичко
  • 3 Да,да

    7 5 Отговор
    Глупости! Сирене има, всички го знаем! А земята е плоска!

    Коментиран от #6

  • 4 Оператор на права лопата

    23 2 Отговор
    Те не знаят в Марианската падина какво има, иначе разбрали в детайлност вътрешността на Луната.

    Коментиран от #11

  • 5 12340

    15 1 Отговор
    Ян Бибиян още преди 70 години провери на място! :)
  • 6 Осве това

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да,да":

    е холограма.
  • 7 Абе тия пък

    6 6 Отговор
    Обединената кръчмарско-конспиративна научна мисъл тука те отдавна е доказала:
    Земята е плоска(за да може по-добре да ни ръсят от самолет) и Луната е куха(а,защо -има още много ракия да се изпие за да се отговори на този безпорен факт) !
  • 8 Румен

    8 1 Отговор
    Абе всичко знаете, ама търсете Господ бе. Нали е горе. Търсете, търсете че поповете ни цакът с топла бира
  • 9 Бай Керо Стойчев

    5 2 Отговор
    Какво има в Луната?
    -Чушки!
  • 10 Да да

    14 2 Отговор
    С А М О З В А Н Ц И ....те не знаят земята от какво ТОЧНО е съставена.Вярвате ли че всиките въглища,петрол,газ и други са от умрели динозаври и растения.Обясненията им са нелепи.
  • 11 Гостъ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Оператор на права лопата":

    Ма как бе те нали ходиха до Луната. Не им ли вярваш?
  • 12 да ве да

    4 3 Отговор
    Просто догатки, ако някога човечеството кацне на луната може и по достоверна информация да получим!

    Коментиран от #14

  • 13 Луна президент

    0 0 Отговор
    Преди 3,2 милиарда години, луната е имала магнитно поле. Да не би Лили Иванова да е консултант на изследването?
  • 14 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "да ве да":

    Има информация, вече зависи до каква степен си отворен на тази тема или вярваш на глупостите за Рай и Ад ,ако си от тях няма смисъл да се спори.Първо не сме сами ,посещават ни от векове,има информация че са били до /на Луната ,просто не пускат истинската информация от другата НАСА не тази която е за публиката.В тази версия се казва че извънземни са ги върнали обратно на Земята ,краварите крият истината и се оправдават че били защитавали човеците разбираш ли от супер лоша раса с по модерна технология обаче ни пазели ,така както пазят с Нато .Срам ги е да си признаят че получават предупреждения за злодеянията си.На кратко ,а тези макети и приказки за Луната са да оправдаят парите на данъкоплатец. Има и един сладур Гари Макенън ги направи на луди ако го знаеш ...вече зависи логиката ти как работи кое ще приемеш за факт,хората сме различни по мнения

    Коментиран от #15

  • 15 хах

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Някои не сме "сами" , наистина.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.