Last news in Fakti

29 Април, 2024 11:18 762 20

Станимир Въгленов: Ако забранят рекламата на хазарт, тя ще иде в тъмния и нелегален сектор

  • станимир въгленов-
  • хазарт-
  • спорт-
  • медии

Депутатите искат забрана на рекламата на хазарт във всички медии, включително и в интернет

Станимир Въгленов: Ако забранят рекламата на хазарт, тя ще иде в тъмния и нелегален сектор - 1

Народното събрание заседава извънредно утре с една единствена точка - промени в Закона за хазарта. Депутатите искат забрана на рекламата на хазарт във всички медии, включително и в интернет. Ръководителят на дирекция "Онлайн проекти" в Медийна група България и член на УС на Организацията за интерактивна реклама IAB - Станимир Въгленов, сподели мнение, че спирането на рекламите на хазарт ще е не просто в интернет, а в легалната част на интернет.

"Това е най-голямата международна организация за онлайн реклама. Ние сме българският клон IAB България. Тя е създадена от най-големите медии в България. Към тях се присъединяват най-големите рекламодатели и най-големите рекламни агенции. Това е една от организациите, които ще бъдат засегнати най-силно", обясни Станимир Въгленов пред "бТВ".

"Предложената забрана не е просто в интернет, а в легалната част на интернет. Т. нар. хазартни оператори, които ще бъдат засегнати, те са легализирани. Те имат лиценз от държавата. Медиите, които излъчват техни реклами, официално са регистрирани в Министерството на културата и в списъка, от който става ясно кои са техните собственици, къде са адресите им, регистрирани ли са данъчно. В този списък са малък брой, а има много медии в интернет, които не са регистрирани никъде, а са пълни с реклами", посочи той.

"Социалните мрежи (Facebook, X, Instagram и др.) не са регистрирани в България. Не плащат данъци в България и не спазват правилата на новия закон. Те не се водят медии и този закон няма да ги засегне. Те ще излъчват, каквото си искат. Друг е въпросът за медиите, които не са регистрирани никъде, никой не знае кой е техният собственик, но имат голяма аудитория. Част от тях са регистрирани в Русия. Говоря за псевдоновинарските сайтове, които крадат съдържание от големите медии и го преобразуват. Пускат каквото си искат, което представлява най-голям интерес според тях. Пускат платени материали, незнайно от кого. Пускат и много реклама", уточни Станимир Въгленов.

"Рекламите от хазарта ще се пренасочат там, защото хазартният бизнес няма как да съществува без реклама. Той ще намери своето място в тъмния и нелегален сектор. Намеренията в промените в Закона за хазарта са добри. Всички искаме да се намали хазартната зависимост, но няма да се получи по този начин, просто защото рекламата ще се пренасочи към медии, където няма да има отговорност към хазартната зависимост. В легалните медии, паралелно с реклама на хазартен оператор и информация за неговите игри, вървят и предупреждения, че ако не се внимава, може да се пострада. Това няма да го има в тъмния сектор", коментира представителят на IAB България.

"Ще се спре още една възможност към медиите за легални рекламни приходи. Това е легална част от бизнеса. Легални оператори рекламират в легални бизнеси, които са проследими и плащат данъци. Странно е, защото неведнъж е обсъждано приемането на такива промени. Преди няколко месеца имаше вносители от друга партия. Тогава беше отхвърлен внесеният законопроект, а сега преди изборите стана много важен. Включително извънредно се събират народните представители. Мярката е доста странна и изглежда като натиск върху тези, които могат да бъдат засегнати, защото огромната част от сайтовете в интернет няма да бъдат засегнати. Те не са легални. Ще бъдат засегнати тези, които са на светло и плащат данъци", каза още той.

"Преди избори целите са ясни и не са приятни. Най-общо казано - това е натиск. Нашата група ще внесе възраженията си по тези промени и ще кажем ясно позицията си. Моето лично мнение е, че за да се спре една глупост, винаги има време. Преди няколко месеца всички отхвърлиха подобен закон, а сега го подкрепят. Ние подкрепяме коригиране и вкарване на рекламния бизнес в определени рамки. Тук предлагат 100% забрана на реклама в медии, но по пътищата навсякъде ще се вижда тази реклама. Разрешава се в спортните зали. Извинявайте, но аз имам 10-годишен син, който ходи на баскетбол и карате – как ще приема това нещо той да ходи в залата и да бъде облъчван от тази реклама. Това е недомислен закон", подчерта още Станимир Въгленов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    В моят квартал има четири казина.Няма нужда от реклама.

    Коментиран от #3

  • 2 Трол

    17 0 Отговор
    Тогава да легализират наркотиците и проституцията, за да не са в тъмния нелегален сектор.

    Коментиран от #9

  • 3 честен ционист

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На това казина ли викаш? Някакви цигански бардаци за пране на пари и търговия на гласове. Приличат ми на заложни къщи от 90-те с коледна украса.
  • 4 българина

    14 0 Отговор
    да отива където иска, в коя държава в ес има реклама на хазард?!?!
  • 5 СТИГА БЕ

    16 0 Отговор
    Не че сме луднали по хазарта, но самото му ежеминутно излъчване е неприятно. Ако съм решил да залагам,.не се нуждая от рекламата.
    А не разбрах, как без реклама хазартът ще иде в тъмния сектор...
  • 6 те са сродени , черепа с софянски ,

    6 0 Отговор
    на клипа стоичко се щрака с деца за пари . уинбет , ефбет , картончета, тото . побърка се народа . непечели . футболистите набутват всичко за коли и хазарт . футбола е игра схемаджииска . уж игра, обаче наживот и смърт . тъпчеш другите и се дебелееш . марадона се снимаше допоследно . то беше кока, то бяха милярди евро . богати футболисти . влияния . хора за власт жадни . напират за избори . престъпници за президенти и депутати - петров, галеви и др. джизъса с ванко, таки с някой друг , фемили влияния .
  • 7 Буден

    8 0 Отговор
    НЕ САМО РЕКЛАМАТА ... и ХАЗАРТА, АМА мЪНИ ???
  • 8 Всички

    9 0 Отговор
    Ревнаха ,ще спрат парите за реклами и за рекламиращи ,Стовичков ще е потърпевш Рачков тоже
  • 9 Бяс.

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Не само рекламата, да забранят въобще участието в хазартни игри на български граждани на територията на България. Доходите от хазарт да се облагат с поне 60% данъци, защото сега хазарта е машина за пране на пари, и тогава, който иска го играе тоя хазарт. Хазарта е търгови с надеждата на хората за забогатяване без да се работи, а такова животно няма, без да се положат усилия, ум и труд, нищо не може да има. Прост народ - слаба държава.
  • 10 Отвратен

    3 0 Отговор
    Глупости. Ако държавата си е на място няма да отидат в сивия сектор.
  • 11 те са едно и също

    2 0 Отговор
    Светли, тъмни реклами, все реклами без стойност.
    Плащайте по 120 канала където американската боза
    се лее без прекъсване и с повторение до повръщане.
    БиК Брадър ви наблюдава, цървули.
  • 12 Буркина Фасо е спряла излъчването

    2 0 Отговор
    Буркина Фасо е спряла излъчването на редица западни и африкански реклами ?
    И народа кротна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.