Last news in Fakti

19 Декември, 2023 19:52 3 603 17

Разнобой в Скопие! Управляващи и опозиция с противоречиви оценки на посланията от България

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне-
  • димитър ковачевски-
  • християн мицкоски-
  • мария габриел

Политиците в Северна Македония продължават да коментират думите на българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, че пред Скопие стоят не само промените в конституцията

Разнобой в Скопие! Управляващи и опозиция с противоречиви оценки на посланията от България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Политиците в Северна Македония продължават да коментират думите на българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, че пред Скопие стоят не само промените в конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в основния закон на страната, но и спазване на Договора за приятелство и добросъседство и двата протокола, които министрите на външните работи подписаха през 2019 и 2022 г., пише БТА.

Според председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който днес посети община Свети Николе, Мария Габриел е „хвърлила истината в лицето” на управляващите, което е начало на предстоящи проблеми, които ВМРО-ДПМНЕ трябва да реши, когато дойде на власт. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че нови условия по пътя на евроинтеграцията на Северна Македония от страна на България няма и всичко останало в отношенията на страната с България е свързано с Договора за добросъседство и се решава на двустранно ниво.

„Тя (Габриел) не каза, че има нови условия. Имаме много ясна преговорна рамка и в нея има задължения и за ЕС, и за Северна Македония. На последната среща на върха ЕС- Западни Балкани и на последния Европейски съвет в Брюксел получихме ясното заключение, че Република Северна Македония успешно е завършила процеса на скрининг. Остава държавата да изпълни задължението си да направи промените в Конституцията и незабавно да бъде насрочена втората междуправителствена конференция. Всичко останало е ежедневна политика, която не облагодетелства никого, освен тези, които не искат страната да бъде интегрирана в Европейския съюз“, посочи Ковачевски след събитие, на което бяха подписани договори с 44 общини за реализацията различни местни проекти.

От своя страна председателят на основната опозиционна партия Християн Мицкоски разтълкува думите на българския министър на външните работи като потвърждение на тезата на ВМРО-ДПМНЕ, която не желае да подкрепи промените в конституцията „под български диктат”, и настоява за гаранции, че България няма да поставя нови искания към Северна Македония.

Мицкоски повтори позицията си, че проблемът, за който от опозиционната партия са предупреждавали година и половина, вече е факт, защото управляващите в страната са подписали преговорната рамка без консултации с опозицията и нейната подкрепа. По думите му ВМРО-ДПМНЕ е готова след изборите и след като сформира новото правителство, да обсъди вариант за решаване на проблема с България по начин, „който представлява достойно решение”.

Вчера по подобен начин думите на Габриел бяха коментирани и от зам.-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, според когото те означават възможност за бъдещо вето от страна на България, а министърът на външните работи на страната Буяр Османи посочи, че нови български искания не могат да минат през преговорната рамка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    31 0 Отговор
    абе разправяйте се с Франция там , нали те поеха ангажимента , че отдавна не ви следя простотиите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    41 2 Отговор
    Сръбските мекерета от ВМРО ДПМНЕ трябва да знаят, че БГ няма никакви допълнителни изисквания към Скопие, но после всяко неизпълнение по преговорните глави и проява на македонизъм ще бъдат смазвани с вето по съответната глава! Мицкоски е ционистко-сръбски боклук, който си мисли, че УДБашите в РСМ са 3 млн. и ще му минат номерата, ако дойде на власт. Само че Тито го няма отдавна!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 2 Отговор
    КОНФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ и на часа сте в ЕС???
    Дeбeли глaви мaкeдoнcки, МAКEДOНEЦ МOЖE ДA CИ EДИНCТВEНO КAТO БЪЛГAРИН, инaчи cи "фирoмeц", "бюрмaнeц", a ceгa гърчeтaтa ви нaпрaвихa "СЕВЕРНЯЦИ"!...a бe мaкeтa,..., виe cтe инaт, нo и ниe cмe инaт, зaщoтo cмe eднo и cъщo...В Бългaрия нямa фaмилия кoятo дa нe e cвързaнa c Мaкeдoния пo кръвнa връзкa или пo cвaтoвcтвo, а доста и с ГРОБ!

    Коментиран от #5

  • 5 Перо

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Гърците ги наричат скопианци!

    Коментиран от #7

  • 6 Маки

    25 2 Отговор
    Макитата като искат в ЕС да се присъединява обратно към България и толкова. Стига са се правили на интересни, че имат държава, език, народност и т.н.
  • 7 Ел Греко

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Наричат ги Скопиани.. което не едно и също
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не казвате най-новото

    13 4 Отговор
    Гърция няма да пусне Албания в ЕС. Така че Република Вардарска е обречена. Преди 3 дена албанец е разстрелял трима гърци в Атина, търсят го под дърво и камък. Ако го хванат, няма да доживее съда. Освен това, Албания ме е предала поне 8 албанци издирвани за тежки престъпления в Гърция, и така Албания няма да види ЕС, а Вардарска покрай тях, остава да чака по-добри времена.
  • 11 00001

    14 2 Отговор
    Тези в Македония,Сърбия,Босна и Херцоговина, Албания са същите като тези в България, малко по изменен е езика.манталитета и начина на работа е еднакъв .Та в Македония са на власт също измамници и крадци , и може бе по- крадци сръчни и по-лъж;ливи от Българските
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ммм...да

    9 0 Отговор
    В Македония няма българи отдавна.Там живеят само албанци и сърбомани.
  • 14 Явно

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "копи пейст":

    Сърби, сърбомани и професорите в МАНУ, черпите от едни исторически източници. Жалка история…
  • 15 Юнак Балкански

    12 1 Отговор
    Колко са жалки Макетата. Сами се спират от Европата и все някой им е виновен. Макета, търсете грешката първо в себе си а после в другите, иначе ще си останете една малка измислената държавица с лъжлив език, история и култура.
    Каквото сами си го правите, никой друг не може да ви го направи.
    Променете си конституцията и се придържайте към подписаните спогодби и ще се влеете в редиците на Европата.
  • 16 Свети Марко Тотев

    1 2 Отговор
    Ако България бъде пусната в шенгенското пространство,тогава Македония веднага ще си промени Конституцията и ще бъде приета в ЕС.
    Западните ,,демокрации,,това няма да го позволят защото имат интерес българите и македонците да са разделени и противопоставени един срещу друг.
  • 17 Перо

    4 0 Отговор
    Няма нищо ново и всичко е включено в преговорната рамка! И да дойде на власт Мицкоски, какво може да промени, освен да се откаже от ЕС, което ще е в наша полза, един външен враг по-малко! “Макетата” само си губят времето! БГ не може да даде гаранции за отказ от Вето, ако правителството на РСМ не изпълнява предприсъединителните си задължения, в отделните сектори и направления!
Новини по държави: