Last news in Fakti

27 Април, 2024 16:11 1 709 5

Сепаратистките движения постигнаха двойна изборна победа в Страната на баските

  • испания-
  • баски-
  • педро санчес

Макар и консервативната националистическа партия БНП, да изключи варианта да управлява заедно с левия алианс „Билду“, в испанската централна власт като цяло нараства безпокойството, посочва ДПА

Сепаратистките движения постигнаха двойна изборна победа в Страната на баските - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вторите за годината регионални избори в Испания (след тези в Галисия на 18 февруари) бяха произведени в автономната област Страна на баските в неделя, 21 април. Те ще се запомнят с исторически успех на сепаратистката лява коалиция "Билду".

ДПА съобщи в понеделник рано сутринта, че след преброяване на около 95% от гласовете алиансът, чиято основна политическа линия е призивът за независимост на северния регион от Кралство Испания, печели историческите 27 места в местния парламент. Това са шест мандата повече в сравнение с предишните избори от 2020 година. Тогава основаната през 2012 г. коалиция "Билду" постигна най-добрия резултат в съществуването си, който сега надскочи.

Разделени заедно

Макар и да си поделиха победата, като спечелиха еднакъв брой депутатски мандати, двете сепаратистки баски движения няма да управляват заедно, отбелязва ДПА.

Въпреки впечатляващото представяне "Билду“ остава в опозиция, тъй като в нощта срещу понеделник стана ясно, че управляващата коалиция между националистите от центристката Баска национална партия (БНП) и социалистите на премиера на страната Педро Санчес – Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), остават на власт в Страната на баските. Двете партии управляват заедно региона от 2016 година.

Данните след преброяването на повечето гласове посочиха, че БНП е спечелила гласове за 27 депутатски мандата, колкото и "Билду", но си гарантира мнозинство, като се добавят 12-те на социалистите на Санчес.

ДПА отчита, че това е с две места по-малко в сравнение с вота през 2020 г. Генералната равносметка обаче е, че сепаратистите, агитиращи за независимост, получават 54 от 75-те места в местния парламент – повече от когато и да било в историята.

"Билду" спечели един на всеки три гласа и изравни с 27 места БНП, поставяйки под въпрос нейната хегемония в Страната на баските, написа Палома Мателяно във в. "Мундо". "Равенство с вкус на победа. За невижданото, за историческото, за близкото и най-вече за спасеното. Или пък не…“, започва материалът на Мателяно за изданието.

Пред ликуващи поддръжници, скандиращи "Независимост!“, водещият кандидат на "Билду“ Пельо Очандиано се провикна в изборната нощ: "Това е грандиозно... Ние сме на прав път. Постигаме напредък, и то бързо!“, цитира го ДПА.

"Кампанията беше малко дълга за мен“, заяви още Очандиано. "Но дистанцията, което преди четири години беше десет места в парламента, сега е нула“, добави той пред събралите се свои симпатизанти.

Близо 340 000 баски гласуваха за „Билду“, отчита в. „Мундо“ – с 90 000 души повече, отколкото на регионалните избори през 2020 г. Настоящият резултат е 32,5% от гласовете, почти пет пункта отгоре в сравнение с 2020 година.

Иниго Уркулу, който оглавяваше правителството на Страната на баските от 2012 г., този път вече не бе водещият кандидат на БНП. ДПА предполага, че неговият най-вероятен наследник ще е 49-годишният Иманол Прадалес. 62-годишният Уркулу, който е филолог и преподавател, специализирал именно баски език, оглавяваше своята партия от 2008 до 2013 година.

Тежкото наследство на ЕТА

ДПА обръща внимание на факта, че подобно на "Билду", където има бивши членове на разформированата баска терористична организация ЕТА, и БНП ратува за независимост от централната власт в Мадрид, но подходът ѝ не е толкова радикален.

Нефункциониращата на книга в момента ЕТА, чието пълно име се превежда като "Баска страна и свобода", е основана през 1959 година. Тя се бори за независима Страна на баските в продължение на десетилетия, извършвайки около 3000 нападения, при които според официалните данни са загинали 857 души, а ранените са около 2600, отбелязва ДПА.

След като прекрати въоръжената си борба през 2011 г., ЕТА се саморазпусна седем години по-късно. Една от причините коалицията "Билду" да не бъде приемана от всички баски е нейният отказ да определи бившата ЕТА като "терористична организация". Вместо това я нарича "въоръжена групировка".

"Миналото влезе в предизборната кампания – въпреки опитите на „Билду“ да го предотврати – и попречи на партията на Очандиано да спечели мнозинство в баския парламент“, посочва в „Мундо“ Палома Мателяно, като заключава, че в крайна сметка по-радикалните сепаратисти са били наказани за поддържаната си позиция.

Тревожен сценарий за централната власт в Мадрид

Макар и консервативната националистическа партия БНП, да изключи варианта да управлява заедно с левия алианс „Билду“, в испанската централна власт като цяло нараства безпокойството, посочва ДПА.

"Билду“ се превръща в друг вариант за управляваща политическа сила в Страната на баските и така на хоризонта се появява тревожен сценарий“, коментира "Мундо“. "Никога досега в историята на демокрацията национализмът не е бил толкова силен в Страната на баските“, пише на свой ред друг вестник – "А Бе Се“.

ДПА посочва, че в момента Страната на баските е най-процъфтяващата автономна област в Кралство в Испания. Според "Мундо“ бъдещето също е обнадеждаващо.

Вестникът отбелязва, че през предизборната кампания водещият кандидат на "Билду“ Очандиано вече е дал да се разбере, че макар и не веднага, е отворен за това, което досега беше невъзможно: пакт между националистите, които в този законодателен мандат ще представляват рекордните 72% от парламента.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    6 2 Отговор
    Педро Санхуан е пътник!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факт

    1 3 Отговор
    То цяла Испаниямпочти е бивша Френска територия.
  • 4 факуса

    7 1 Отговор
    ха ха демократчета,що не давате на хората да се самоопределят,сепаратисти,а онез в косово борци за свобода,
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: