Last news in Fakti

13 Януари, 2024 18:28 2 102 5

Дейвид Гиър: Ясно е какво трябва да направи ВМРО-ДПМНЕ, ако спечели изборите в РСМ

  • дейвид гиър-
  • вмро-дпмне-
  • северна македония-
  • конституция

Необходимо е да се гласуват промените в конституцията, заяви посланикът на ЕС в страната

Ако ВМРО-ДПМНЕ е партия, която е за преговори и влизане на Северна Македония в ЕС, е ясно какво трябва да направи, ако спечели изборите. Има подписан договор от юли 2022 г., процесът на скрининг е успешен и е необходимо да се гласуват промените в конституцията, за да може страната да продължи напред и да се справи с ключовите въпроси - върховенството на закона и борбата с корупцията.

Това каза в интервю за МИА посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър, цитиран от БТА.

Думите му са в отговор на въпрос какво друго решение може да има за европейската интеграция на Северна Македония, след като опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не подкрепя промени в конституцията, а лидерът ѝ Християн Мицкоски твърди, че „когато дойде на власт, ще потърси друго решение”.

„Първият имплицитен въпрос е дали може да се постигне по-добър договор (за преговорна рамка между Северна Македония и ЕС). Проследих дискусиите, които се провеждаха от есента на 2020 г. до договора, подписан през юли 2022 г. Беше трудно и те бяха интензивни. Бяха направени компромиси и от двете страни, и нито България, нито Северна Македония беше напълно удовлетворена. Но такава е природата на компромисите. Това, което се постигна обаче, е, че беше направено възможното Северна Македония и България да оставят тези въпроси в миналото, да гледат към бъдещето и да продължим напред. Дали мисля, че може да се направи по-добър договор? Честно казано, не виждам възможност за такова нещо. Готов ли е ЕС да отвори отново преговорната рамка? Не мисля, че ЕС мисли за повторно отваряне на преговорната рамка. Това вече е постигнат договор и гледаме напред, към много други въпроси, които се натрупват. Включително и това, на което дълбоко се надяваме, страната да се придвижи решително напред по европейския си път”, казва Гиър.

В отговор на въпрос дали 2030 г., която правителството на Северна Македония посочва като цел за влизане в ЕС, е реалистична, посланикът на ЕС заявява очакванията си предстоящите избори в страната да бъдат проведени в съответствие с демократичните стандарти, а ключовият въпрос за страната е напредъка в реформите.

„Отмина година на интензивна работа за идентифициране какво точно трябва да се направи във всеки отделен сектор. Държавата има пътни карти, стъпките, които трябва да се предприемат, са много практични и много ясни. Направете тези стъпки, тогава ще влезете в ЕС. Няма заобиколен път”, посочва Гиър.

По отношение на напрежението, създадено в държавното въздухоплавателно дружество на Северна Македония М-НАВ, което стана водеща новина през миналата седмица заради обвиненията в политически назначения и недобро управление, Гиър казва, че изразената от делегацията на ЕС в страната позиция е принципна за необходимостта назначенията в публичните институции да се базират на квалификация, опит и умения, „а не на база политическа принадлежност и лични връзки”.

„На първо място, държавата трябва да позволи подходящо ниво на независимост на органа, който управлява навигационната служба, и също така да гарантира, че назначенията на ключови позиции в самата служба са в съответствие със законовите разпоредби и човешките ресурси се управляват по начин, по който обезпечава преди всичко безопасността, ефективността и рентабилността на институцията. Разбира се, призовахме да се разследват съмненията за неправомерно външно въздействие или проникване в помещенията (на М-НАВ) и държавните органи да предприемат действия в зависимост от резултата от тези разследвания. Говорим за съмнения и този въпрос се разследва. Нашата загриженост е, че сигурността е от най-голямо значение, тази институция е част от критичната инфраструктура и очакваме там да видим по-високи стандарти”, посочва посланикът на ЕС в Северна Македония.

В интервюто за МИА Гиър посочва и необходимостта Северна Македония да наблегне на решаване на проблема с корупцията, която „подкопава икономическия потенциал на държавата, иновациите и е един от онези фактори, които карат хората да напускат страната”, а очакванията са, че „това ще бъде едно от основните направления, в които властите ще бъдат активни”.

„Най-важно е да има институции, които бързо да реагират и да предотвратяват корупцията и да могат да се справят с трудностите и проблемите. Корупцията съществува, но по-важно е как реагираш на нея. Трябва да се въведат механизми за предотвратяване на повторната ѝ поява, да няма толерантност към корупцията на всички нива, което означава, че и хората трябва да бъдат нетърпими към нея и да съобщават, когато видят случаи на корупция”, казва Гиър.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северна Македония се управлява от

    13 10 Отговор
    сръбската и руска агентура там. Нашите "руснаци" - ВМРО, Раграждане и др. успяха да ни скарат с бившите българи - македонците! Заслужиха си рублите!
  • 2 Сатана Z

    11 2 Отговор
    въздухоплавателно дружество на Северна Македония М-НАВ ще се обедини с Анадолското дружество M-HAФ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Брат Румен Ралчев

    1 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 5 Иван

    1 0 Отговор
    Сатанинския еврейски сбъркан ген нито веднъж не е споменал българския етнос във Вардарска Македония.
Новини по държави: