Last news in Fakti

24 Април, 2024 10:51 3 032 65

Борел: Санкциите не са достатъчни, намираме се на ръба на пропастта

  • иран-
  • страсбург-
  • пленарна сесия-
  • жозеп борел-
  • ес-
  • израел-
  • борел-
  • украйна-
  • русия-
  • санкции

От години срещу Иран има санкции, но те не решиха проблема - време е за дипломация, каза Борел

Борел: Санкциите не са достатъчни, намираме се на ръба на пропастта - 1
Снимка: EP Multimedia Centre

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел по време на последната пленарна сесия в Страсбург на настоящия Европарламент остро осъди ескалиралото напрежение между Иран и Израел, предаде специалният пратеник на ФАКТИ Денис Джамбазов.

Борел заяви, че от години Израел не се е намирал в толкова опасна ситуация и посочи, че регионът се намира на "ръба на пропастта". Той подчерта, че санкциите на ЕС сами по себе си не са политика, а политически инструмент, и ЕС трябва да направи всичко по силите си, за да помогне за намаляване на напрежението.

В отговор на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел ЕС одобри нов режим на санкции върху производството на ирански оръжия и евентуалното им прехвърляне на Русия. „Но ние вече разбрахме, че санкциите сами по себе си не са достатъчни, за да възпрат Иран от това, което прави. Трябва паралелно да развиваме дипломатически усилия", каза Борел, припомняйки, че Иран е една от най-санкционираните държави от страна на ЕС. В речта си Борел отправи критики не само към Техеран, но и към израелските атаки.

"Санкциите сами по себе си не могат да възпрат Иран. Това трябва да стане очевидно след години и години на международни санкции. Иран, заедно със Северна Корея, е най-санкционираната страна в света. Санкциите сами по себе си не могат да решат риска от ескалация и трябва да се даде място на дипломацията. Дипломатическите действия трябва да бъдат еднакво важни", каза Борел.

"Неотдавнашните ирански удари срещу Израел също бяха ясна ескалираща атака, но не трябва да забравяме в същото време тежестта на човешкото страдание в Газа. Цифрите са налице: повече от 34 000 души са убити, предимно цивилни, жени, деца, два пъти повече ранени, 75% от населението е разселено, на ръба на глада. Знаем, че десетки деца вече са умрели от глад. Градовете в Газа са по-разрушени от германските градове по време на Втората световна война – само си представете сравнението", каза Борел.

"Трябва да повторим още веднъж, че Израел трябва да спазва международното право, да гарантира защитата на всички цивилни и да позволи на хуманитарните работници да вършат своята животоспасяваща работа, без да бъдат набелязани. За първи път израелските отбранителни сили (IDF) признаха, че това е драматична грешка (убийството на хуманитарни работници). Въпросът е колко грешки са се случвали преди, без да бъдат разпознати? Ние настояваме журналистите да бъдат защитени и [трябва] да им бъде предоставен достъп до Газа, за да се гарантира свободата на пресата", заяви Борел.

Иран, от своя страна, остро осъди поредните санкции срещу себе си. Техеран определи като "жалко" решението на Европейския съюз да разшири санкциите срещу иранските оръжейни програми в отговор на безпрецедентната атака срещу Израел. „Жалко е да видим как ЕС решава бързо да приложи незаконни ограничения срещу Иран, само защото Иран упражни правото си на самозащита пред лицето на безразсъдната агресия на Израел“, обяви Иран.

По време на пленарната сесия Борел заяви, че са дошли добри новини за Украйна, визирайки решението на Конгреса на САЩ след месеци отлагане да отпусне 60 милиарда долара военна помощ на Киев.

"Отпуснатата помощ дойде навреме, защото Русия ескалира своите бомбардировки срещу украински градове, срещу цивилни, срещу топлоелектрически централи, дори срещу язовири, пренебрегвайки основните международни правила и стандарти. Тревожни са и новините от първа линия. Войните също се печелят от морала и пакетът от подкрепа на САЩ ще повиши морала на смелите украински защитници", каза дипломатът.

"Ние, европейците, можем и трябва да направим повече, защото това е въпрос на европейска стратегическа отговорност. Когато говорим за стратегическа отговорност, това означава, че ние трябва да поемем своята роля. Направихме много, но съм сигурен, че можем повече и по-бързо. Трябва да бъдем по-смели", каза Жозеп Борел, коментирайки европейската подкрепа към Украйна, която вече трета година е в пълномащабна война с руския агресор.

"Казвал съм го няколко пъти – и трябва да повторя сега, на последната сесия на този парламент – за нещастие, това е война на изтощение и Путин ще продължи тази война, за да завладее колкото може повече от Украйна. Така че няма да свърши скоро. Путин ще се опита да подчини свободата на украинския народ - и може би ще отиде отвъд Украйна. Е, поне така твърдят техните пропагандатори и някои руски лидери. Сега трябва да подкрепим Украйна в дългосрочен план", каза Борел.

"Трябва да продължим да подкрепяме Украйна, но не само с думи и не само за утре и може би не само за следващата година. Нашият ангажимент да подкрепяме Украйна, която се бори за нашите ценности и тяхната сигурност, ще изисква безпрецедентни действия. Това ще изисква повече смелост", каза Борел. "След дълги дискусии, след като проучихме внимателно върховенството на закона, което може да се използва, за да се прецени какво можем да правим и какво не трябва да правим, стигнахме до заключението, че тези извънредни приходи могат да бъдат използвани за подпомагане на непосредствените нужди на украинците за самозащита", посочи дипломатът, визирайки възможността за използване на замразените руски активи след агресията.

"Разбира се, бихме били много щастливи, ако можем да вземем 300 милиарда евро, но трябва да действаме според това, което вярваме, че можем да направим", каза още Жозеп Борел.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бисмарк

    103 12 Отговор
    ОТО ФОН БИСМАРК:
    Нито един /НАШ/договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.

    Коментиран от #15

  • 2 плюс минус

    94 12 Отговор
    Некадърни евро чиновници!
    Сетиха се, най-накрая!
    А за мир между Русия и Украйна - кога???
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    13 36 Отговор
    Всичкият камилар между Нил и Ефрат да заминава за Сакар и Странджа.
  • 5 Давай Хосе

    76 11 Отговор
    Скачай, Борелка. Пропастта е изцяло твоя. За теб е и те чака.
  • 6 Слаб 2+

    75 13 Отговор
    Споко бе Боре ,кораба е потънал вече.Сега почва разграбването му от САЩ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Събрали се

    61 12 Отговор
    Жендари на ръба на пропастта и се готвят да направят решителна крачка напред.
  • 9 ТаУмВзе

    54 11 Отговор
    Фалирай Волно бре! Върти още санкции, да видим кога ислямистите ще огладнеят и да ви гледаме Пачангата де. ХАХАХХАХА
  • 10 ЕвроАтлантически гьон

    72 9 Отговор
    Иран ли иска война ?

    Вижте (на географската карта) колко близо са разположили страната си до десетките американските военни бази. Наглеци.

    Коментиран от #23

  • 11 Наздраве

    72 10 Отговор
    Борелчо!!!! Санкциите се обърнаха срещу Европа
    Големи м@z@ци сте!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гина Рускина

    12 50 Отговор
    Всички сме на работа във Европа
    Да е жива и здрава и благоденствие на Европа

    Коментиран от #26, #55

  • 14 Гост

    79 11 Отговор
    "В отговор на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел..."
    Защо удобно се пропуска причината за атаката на Иран?! Защо не се споменава, че е в отговор на безпрецедентна атака на консулството на Иран в Сирия от страна на Израел?! Де факто, това е нападение над суверенитета на Иран! Писна ми от това лицемерие. Като кажете А, то кажете и Б!

    Коментиран от #34

  • 15 Апсолютно

    11 69 Отговор

    До коментар #1 от "Бисмарк":

    Русия винаги заграбва от по слабият
    Русия Умира
    Факт

    Коментиран от #19, #22

  • 16 Eдин

    39 9 Отговор
    Няма страшно! Заедно с ЕС и техните ценности ще направим рачка напред! (вица не го ли знаете? -а малки сте..)
  • 17 Шабан

    43 12 Отговор
    Докато западната ненаситност не се озапти, нищо добро не чака живите обитатели на тази Планета! Трябва алчността християнска да се контролира..... иначе ще се мре, яко ще се мре!

    Коментиран от #50, #51

  • 18 Ден

    52 10 Отговор
    ЕС потъва без ресурси,прецакан от "приятелите" фащ и наглия.Борел е като кукла на конци и му диктуват какво да плямпа на безмозъчната маса съставена от бледолики западняци!
  • 19 Мнението

    28 8 Отговор

    До коментар #15 от "Апсолютно":

    Ти не ни интересува изобщо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факти

    13 36 Отговор
    ЕС трябва да насочи усилията си към разработване на ново, невиждано досега оръжие. Няма друг начин заплахата от кафевите режими да бъде елиминирана. С дипломация не става. Луди и агресивни хора не могат да бъдат спряни с приказки. Те разбират само от бой.

    Коментиран от #24, #53

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наглеци са Иран и Русия

    26 21 Отговор

    До коментар #10 от "ЕвроАтлантически гьон":

    Вижте ги колко близко са до американските военни бази. Очевидно застрашават сигурността и просперитета на САЩ.

    Коментиран от #54

  • 24 Дано

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Факти":

    Някой рв спука от такъв, тогава
  • 25 ахахахахахахах преписва от тръмп

    26 8 Отговор
    а след лошите му коментари за юса и сметище, лоша икономика за борел не остана друго освен да бие отсуп . хахахаха ЕС няма пари . Не дава и за ПВУ . жалка гледка . без шенген .
  • 26 Баце ЕООД

    32 11 Отговор

    До коментар #13 от "Гина Рускина":

    Пенсията в Германия е 900 евро, наема ти е 640.. Не всички сме римляни, искаме достоен живот.
  • 27 Иван

    36 9 Отговор
    Ми да направим решителната крачка напред - знаете ли с колко пари оцеляваме - в така прехваленият Европейски съюз и как си живеят руснаците.

    Даваха репортаж от Русия - те са абсолютно задоволени. Сега и автомобили ще им доставят от Китай.

    За 30 години "демокрация" - нищо и половина - просто е мизерия ЕС.

    Коментиран от #36, #49

  • 28 Хи хи хи

    27 8 Отговор
    Нема страшно.
    Всичко е наред.
    Звездна нощ.
    Оркестъра свири на палубата!
  • 29 Очевидец храбър

    20 9 Отговор
    Време е ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз да направи ПЪРВАТА КРАЧКА !!!
  • 30 Ден

    20 10 Отговор
    Мъртвата западна европка ще бъде оглозгана от приятелите си които ги покани Меркел!
  • 31 Не баща му , чичо му

    11 7 Отговор

    До коментар #20 от "Байдън съм":

    го изяли канибалите

    Коментиран от #33

  • 32 Чуждестранният легион 0878 331528

    8 27 Отговор
    Тричането на Рашките почна първо концерта после още малко ги понапънахме с язовирната стена а сега с новата пратка направо ги довършваме

    Коментиран от #39

  • 33 Байдън съм

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Не баща му , чичо му":

    Обърках се.. Често ми се случва тези дни. Професорът ми Тръмп, така ми каза.. 😆
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 флипп

    13 8 Отговор
    Как е възможно такова лицемерие, това е просто....вярно всички цивилизации в края си се побъркват
  • 36 Нещастна копейка

    9 15 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    По первой канал казаха същото... около 100 пъти. От началото не им вярвах, но щом ти го казваш....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Туман

    16 9 Отговор

    До коментар #34 от "Факти":

    ХАМАС ги създаде Израел, както много добре знаете, ама трябва да се пишат глупости, че гладен не се стои
  • 39 Ахаха

    13 9 Отговор

    До коментар #32 от "Чуждестранният легион 0878 331528":

    За 2 години военен конфликт си усвоил 0% от информацията.. Дори Зелю с белото на 101% е по я час от теб
  • 40 ами

    15 8 Отговор
    ха ха ха първия дипломат се сети, че имало и дипломация
  • 41 Путин

    15 9 Отговор
    Абе Варел къде отивате боси из тръните бе.Скачайте в пропаста ЕС МС и др.
  • 42 Киро

    23 11 Отговор
    Старче малоумни, не сте на ръба на пропастта ,вече сте потънали в калта ,но заради фашистката ви злоба ,да раздавате милиарди и оръжие на Украина ,Израел ,Тайван ,ликвидирахме Европа ,по точно обикновените хора ,вие крадете от помощите и преяждате!! Вулгарни еврогейове !
  • 43 Ден

    15 9 Отговор
    Да приветстваме първата арабскоафриканска държава в ЕС вива Франсе,ще ги последват немците,гнусните белгийци и нидерландци и после кукуригуто скандинавие
  • 44 Име

    6 10 Отговор
    Колко пъти ще предвквате всичко?
  • 45 Тонката

    15 8 Отговор
    "Цифрите са налице: повече от 34 000 души са убити, предимно цивилни, жени, деца, два пъти повече ранени, 75% от населението е разселено, на ръба на глада. Знаем, че десетки деца вече са умрели от глад. Градовете в Газа са по-разрушени от германските градове по време на Втората световна война – само си представете сравнението", каза Борел."

    И какво направихте вие по въпроса? Вие и вашите американски партньори....Какво направихте, че не сещам?
  • 46 123456

    11 5 Отговор
    Еваларка гимнастиците - на ръба - айде стъпка напред !
  • 47 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 5 Отговор
    ПУСКАЙТЕ ОЩЕ САНКЦИИ ТА ДАНО СЕ УДАВИТЕ ХАМЕРИКАНСКИ СЛУГИ
  • 48 Тодор

    13 5 Отговор
    Ами нали и ти ни докара до пропастта бе, тапир!
  • 49 За колите

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Миналата седмица ми снимаха цените на бензиностанция в Санкт Петербург - А95 е 1,00 - 1,10 лв/л. Тук плащаме 3,00 лв/л. А в големите градове една магазинерка взима 1000€ чиста заплата.
  • 50 Поспри се малко!

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "Шабан":

    "алчността християнска"

    И откъде накъде отъждествяваш Запада с християнството? Тъкмо в тази религия най-малко има стремеж към вещественото и земното - в това отношение християните са минималисти, при тях акцентът е върху духовното. А фактът, че западните хора са алчни за материалното, говори именно за тяхната трагична отдалеченост от Бог, от християнство и от всичко духовно. Те са дълбоко осветскостени, а понякога направо всатанени. За съжаление всичко това вече идва и у нас, затова не ни предстои нищо добро.
  • 51 Ха ха ха ха

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Шабан":

    А моше и гаджалите на са никак алчни? Сок бе.
  • 52 Политкоректно

    11 3 Отговор
    Евреите избиха безразборно поне 30000 палестинци.Милион са в очакване на същото.Ама се мълчи......
  • 53 Бльона

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Факти":

    Браво!
    Я сега кажи, колко дипломатически совалки направи Борел, между Киев и Москва, за да спре войната?
    Думата "дипломация" , май са ти я написали на листче - вземи да се ограмотиш малко!
    От къде козяк ви копат такива бе???
  • 54 Дон Чико

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Наглеци са Иран и Русия":

    Да де, ама май не ти разбират иронията!
    Евала!
  • 55 Гана Балканска

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гина Рускина":

    Встчки сме на магистралите. Украинките ни изядоха хляба и отнеха клиентите ...
  • 56 Ами

    6 3 Отговор
    Продължавайте със санкциите и скоро ще пропаднете в пропаста.
  • 57 ДААА

    8 3 Отговор
    "Ние сме на ръба на пропастта" ДААА..ВИЕ СТЕ! -
    ИКОНОМИКАТА НА ЕВРОПАТА АГОНИЗИРА... САТАНАТА САЩ ПЕЧАТА ФАЛШИВИ ДОЛАРИ..
    ХЕ-ХЕ-ХЕ! ЧЕ МИ Е ГОТ! АЙДЕ СЕГА...СПРЕТНЕТЕ ..ЕДНИ САНКЦИЙКИ И НА ИРАН.... ПЪК ТО СЕ ШЪ ВИ ВЛИЗААА, ВЛИИИЗА...
  • 58 Кюмюра от Драгалевци

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "Факти":

    Кои са тези евреи където са там.Повечето в Израел са източно европейски ашкенази хазари които нищо общо нямат с Палестина.

    Коментиран от #60

  • 59 дончичо

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Факти":

    Ти ли ще ме облъчваш!!!? Чии са Голанските възвишения!? Къде минава границата на Израел одобрена от ООН!!!? Колко палестинци са избити!!! Избити!!! От Израел! Колко резолюции спази израелА!!!! Да не мислиш че кълва на гола кука!!! Гю,Брета!!!
  • 60 Иван

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "Кюмюра от Драгалевци":

    С други думи--- фалшиви евреи.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: