Last news in Fakti

28 Април, 2024 18:40 2 401 18

Високо напрежение между Израел и "Хизбула"! Френската дипломация стартира спешна инициатива за мир

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • йоав галант-
  • франция-
  • бенямин нетаняху-
  • стефан сежурне

Париж се стреми да намери решение за облекчаване на обтегнатите отношение между "Хизбула" и Израел, особено на фона на заплахите от страна на Тел Авив за военна операция в Южен Ливан

Високо напрежение между Израел и "Хизбула"! Френската дипломация стартира спешна инициатива за мир - 1
Снимка: Shutterstock

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел и "Хизбула". Това каза френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от "Ройтерс".

Той ще обсъди предложения, насочени към понижаване на напрежението, с ливански официални лица на 28 април.

Според френския външен министър ако нямаше война в Газа, спокойно можеше да има война в Южен Ливан, като се има предвид множеството нанесени удари и от едната страна, и от другата.

Вече Сежурне е предложил на "Хизбула" да се оттеглят на 10 км от израелската граница, като Израел пък спре ударите в Южен Ливан. Предложението, което беше направено по-рано през годината, е обсъдено с партньори, включително и САЩ.

Париж се стреми да намери решение за облекчаване на обтегнатите отношение между "Хизбула" и Израел, особено на фона на заплахите от страна на Израел за военна операция в Южен Ливан.

През последните месеци Израел и "Хизбула" си размениха множество удари, но те се увеличиха, след като Иран изстреля ракети срещи Израел в отговор на разрушеното иранско посолство в Дамаск. Припомняме, че "Хизбула" е подкрепяна от Иран и Сирия.

"Хизбула" заяви, че няма да влиза в никакви конкретни дискусии, докато няма прекратяване на огъня в Газа. От своя страна Израел заяви, че иска да възстанови спокойствието на северната си граница, така че хиляди разселени израелци да могат да се върнат в района, без да се страхуват от ракетни атаки.

През март, в писмо до френското посолство в Бейрут, външното министерство на Ливан, изрази вярата си, че френската инициатива ще бъде значителна стъпка към мира и сигурността в Ливан и региона.

Местните ливански медии съобщиха, че правителството е предоставило обратна връзка на французите относно предложението, но френски служители казват, че отговорите досега са били общи и липсва консенсус сред ливанците.

Стефан Сежурне ще посети и Израел, но страната остава предпазлива по отношение на френската инициатива.

Припомняме, че на 24 април министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че израелските сили са убили половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан, като израелските отбранителни сили са извършили голяма вълна от удари срещу десетки обекти, принадлежащи на терористичната групировка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    7 14 Отговор
    Всички терористични групировки трябва да бъда унищожени. Това е световния мир и спокоен живот

    Коментиран от #6

  • 2 Израелски генерал каза:

    6 18 Отговор
    "Скоро ще хвърчат руски ушанки в Сирия"!.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Червената шапчица

    14 4 Отговор
    Намесата на френската дипломация означава война.

    Коментиран от #8, #11

  • 4 име

    12 2 Отговор
    Френските галфони на всакя манджа - мерудия го раздават! Без тях света ще спре да се върти. Вместо да дават акъл, нещо, което нямат, трябва да плащат на ЕССР мириарди глоби задето с наглетата свалиха Кадафи и отвориха вратите да се пълни Европа с пришълци през Либия!
  • 5 Леля Питка💋

    4 9 Отговор
    Слава на Израел!🐷🔯🐷
  • 6 съгласен

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Предлагам да започнем с терористи номер 1 и 2, САЩ с най много предизвикани военни конфликти, и Англия с най-много държави, подложени на тяхни тероризъм! Какво ще кажеш?
  • 7 БРАВО

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Израелски генерал каза:":

    Като знам руските сапьорски лопатки какви поразии правят в ООкрайна, не е на добре да те удрят хвърчащи ушанки!
  • 8 спокойно

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    Войната още не е започнала. Кога франсетата се предадат без бой, значи е започнала.
  • 9 Пешо

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Израелски генерал каза:":

    Израел може да изчезне за една нощ.Даже натовска Турция ще помага
  • 10 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    Френската дипломация е в голяма грешка. Трябва да преговаря с Иран, а не с Ливан. Хизбула получава заповеди от Иран.
  • 11 точно така е

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    Много си прав, и не само на френската но реално на всяка западна дипломация............техния манталитет и начин на действие в крайна сметка водят до война! Те винаги подкрепят тиранията и колониализма и за да се избегне войната просто трябва другата страна да се съгласи на големи отстъпки към тях и доброволно да им бъдат роби............а ако другия не им играе по свирката и държи на свободата и националния си интерес западналите го обявяват за диктатор, налагат му санкции и всячески се опитват да го подчинят за да го завладеят и ограбят максимално............това в крайна сметка е целта на западната и в частност на френската дипломация и затова на целия останал свят им е писнало от тях и гледат да ги разкарат от главите си за да живеят нормално!
  • 12 Българин

    5 5 Отговор
    Какъв мир с изстрелващи ракети мюсюлмански терористи бълнувате?!? Ще има мир, когато бъдат изчистени напълно.
  • 13 Израел🇮🇱

    3 4 Отговор
    ще ги помете и след това подпуква руските шпиони по цял свят!Подстрекателите на това което става в Газа се намират в Москва!🇮🇱🇮🇱👍
  • 14 а дано ама на дали

    1 2 Отговор
    айде да се почват вече както си трябва та да се позабавляваме и ние стига са ни тормозили тия евреи гнусни малко и те да видят какво е
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: