Last news in Fakti

9 Септември, 2022 09:50 2 523 45

Румен Гечев: Завършването на АЕЦ "Белене" ще осигури енергийни ресурси на конкурентни цени

  • румен гечев-
  • аец белене-
  • завършване-
  • енергийни ресурси-
  • цени

„Без Българската социалистическа партия, тази коалиция нямаше да просъществува дълго и приносът на БСП е забележим, затова отиваме към изборите с открито лице“, каза още той

Румен Гечев: Завършването на АЕЦ "Белене" ще осигури енергийни ресурси на конкурентни цени - 1
Снимка: БГНЕС

„В трудната четворна коалиция БСП прояви диалогичност, джентълменство, разбиране, но в същото време беше и категорична. Ние се радваме, че Българската социалистическа партия успя да убеди своите партньори и заедно да гласуваме по-голямата част от социално-икономическата програма на левицата, която беше програма по увеличаване на доходите. Първо на работещите млади семейства, помощта за бизнеса и защитата на най-уязвимата част от обществото - пенсионерите с първите много важни стъпки в увеличението на пенсиите.“ Това заяви водачът на листата на БСП в Плевен проф. Румен Гечев по радио "Фокус".

По думите му, четиримата министри на левицата са свършили добра работа, което е оценка и на българското общество. „Без Българската социалистическа партия, тази коалиция нямаше да просъществува дълго и приносът на БСП е забележим, затова отиваме към изборите с открито лице“, каза още той, цитиран от пресцентъра на левицата.

„Нямаше как нашите предложения да бъдат приети без подкрепата на нашите партньори, ние никога не сме го отричали това. Но няма никакво съмнение, че инициатор беше Българската социалистическа партия“, категоричен е социалистът по отношение на преписването на чужди заслуги.

Според Румен Гечев БСП е заела категорична позиция по някои външнополитически проблеми и даде например: „Имаме сериозен принос, че България е една от трите страни в ЕС, които не изнасят оръжия за Украйна. Второ - ние гласувахме категорично против френското предложение относно Република Северна Македония. Ние бяхме и против изгонването на 70-те руски дипломати, тъй като това са тежки последици за българската икономика.“

Социалистът уточни, че при последните два примера партньорите не са ги послушали, но тези решения са взети след вота на недоверие към правителството, затова е нямало смисъл БСП да напуска коалицията.

„Нашите избиратели очакват БСП да продължи да бъде стожер на социалната сигурност на българското общество“, заяви проф. Гечев и продължи: „Българите видяха, че в рамките на сложната коалиция ,БСП беше предвидим партньор, показа правотата на своите предложения. БСП първа предложи да има таван на цената за електроенергия, а преди години организирахме референдум за АЕЦ “Белене“, тъй като в последните 15 години настояваме, че ядрената енергетика има бъдеще и проектът трябва да бъде завършен“, коментира той и допълни, че и за двете неща се се оказали прави.

Във връзка със срещата си в Белене, проф. Гечев заяви: „Гражданите дадоха много висока оценка на позицията на БСП за АЕЦ “Белене“. Завършването на проекта и развиването на ядрената енергетика има не само регионално значение, но ще промени облика и на цялата българска икономика, ще осигури енергийни ресурси на конкурентни цени за българския бизнес и българските домакинства“, смята социалистът.

„Ние уверихме хората, че ако получим доверие и БСП участва в управлението след изборите, категорично ще направим и третата стъпка в пенсионната система, така че тя да придобие справедлив европейски вид“, заключи Румен Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пачо

    42 14 Отговор
    Дървеният каманяга Гечев пак си започва неговата песен, окрадоха милиарди от тази дупка и сега точи сабята за още!
  • 2 въпросче

    38 6 Отговор
    Какво означава "Завършването на АЕЦ "Белене" ,като строежът й още не е започнал?
  • 3 £€¥√

    28 6 Отговор
    Завършването на АЕЦ "Белене" ще осигури енергийни ресурси на конкурентни цени

    Тва Белене го дъфчат от както се помня
    И за да го построят,сега изискванията са съвсем различни след аварията във Фукушима
  • 4 Пламен

    33 9 Отговор
    Ще му осигури на Гечев дебел комисион за 100 години за родата.
    На нас, дългове до гроб.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Какво Белене?

    25 8 Отговор
    Руснаците не искат да чуят за нас! Реакторите толкова години стоели на атмосферни условия надали ще получат одобрение за 10 години експлоатация, а руснаците ще направят всичко възможно тя или да не работи или да гръмне!

    Коментиран от #11

  • 7 рада дълбоката

    23 4 Отговор
    Вие крадохте заедно с измамата и бацилите дб . Не сте партия а фирма ! вън от парламента
  • 8 Браво !

    24 6 Отговор
    Белене ще осигури Финансови ресурси на такива като теб румчо и твоите другари замесени в заверата! Не говори за това как ще сме по добре! Ти не мислиш така, както говориш! Гледаш само собствения си интерес и на тия, на които служиш!
  • 9 един

    23 8 Отговор
    Бонусите от руския газ спряха,сега се мисли от къде ще се краде за напред/иначе без крадене работа не става/!
  • 10 рттъу

    18 5 Отговор
    Чакам някой да ми обясни следното:

    ЗАЩО промишленият ток струва над 700лв./мвт след като Козлодуй дава тока на 5лв./мвт, а ТЕЦ-овете и каквото друго измислите дават ток на максимум 25лв./мвт ? ЗАЩО от себестойност (с вкл. печалба и заложени инвестиции) под 20лв. крайната цена рязко скача "само" 35 ПЪТИ?

    На фона на това строежа на Белене е безполезен ако очаквате "по-евтин ток накрая"... Строежът на минимум 2 нови реактора (където и да е) е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН просто щото Козлодуй е в края на живота си и онези мощности трябва да бъдат заменени...

    Коментиран от #17

  • 11 соломон напасания

    14 8 Отговор

    До коментар #6 от "Какво Белене?":

    Прав си че не искат да чуят но проблемите са от нас . Ние гоним най много дипломати , ние първи се отказваме от газта защото Киро шперца не знаел как да превалутира ,заливаме с боя посолства , правим се на ударени а наши снаряди лъснаха на "первьй" канал . Така че за много неисвестно време дипломатическите отношения са развалени и ще се наложи да свикваме с това .
  • 12 ГЕРБ

    19 6 Отговор
    Този тъпак защо не е в затвора .Я да каже колко банки фалира 96/97 год .барабар с държавата.
  • 13 Лява ръка десен джоб

    18 3 Отговор
    Кражбите са гарантирани За двадесет години може и да се построи но до тогава ще има нови технологии за енергия и ще остане като водиничен камък на врата на народа
  • 14 Експерт

    12 3 Отговор
    Късно е либе за китка....
  • 15 След колко

    14 5 Отговор
    Години, след построяването, на АЕЦ”беляне” ще стане печеливша😳, а пишман икономисти ? Защо лъжеш хората , или толкова разбираш от икономика , което е по-вероятно , имайки в предвид предишни бели….
  • 16 Така

    3 8 Отговор
    Не го подкрепям за външнополитическите въпроси. БСП, там, боравеха шикалкавеха. Винаги намираха начин да се измъкнат... Камъкът не си тежеше на мястото. За останалото - 👍
  • 17 посмали малко

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "рттъу":

    Себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй" е 55лв/МВтч, и в момента изнасяме почти 2000МВт. или почти колкото АЕЦ. Цените от 700лв/МВтч са спекулативно високи и някои електрочерноборсажии правят пачки. Там трябва да се удари, това е корупция от най-високо ниво. Централите са държавни, строени са с парите на данъкоплатците, а не с частни банкови заеми. Печалбата трябва да е за държавата с която тя да води социална политика.

    Коментиран от #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Червен милионер популист

    11 2 Отговор
    Айде и гечо фалитите пак почна да омайва през сладки обещания за ток от 2 ст. като по байтошово време
  • 20 Руснаците ги

    9 10 Отговор
    гонят от ЕС, тоя Белене ще ми строи. По-добре виж какво са ти докарали - бракувани стари
    неокомплектовани реактори, а платихме за нови. Руснаците са мошеници.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да, но с американски

    7 6 Отговор
    Малки модулни реактори, а платените руски ги продайте /подарете/ на руските сателити-беларус, северна корея и тем подобни
  • 23 един

    7 1 Отговор
    Досега САЩ са дали оръжие на Украйна за 15млрд.$!Вероятно толкова щеше да ни струва АЕЦ Белене преди инфлацията!Сега вероятно цената и ще набъбне до 20млрд.$,а във времето може и повече!След 100год. при това намаляващо население,може и да се изплати,след което срока и на експлотация свършва!
  • 24 Пешо

    7 7 Отговор
    АЕЦ"БЕЛЯНЕ" няма как да бъде построен, нито някога е можело, поради геоложки проблеми на определения терен. Това се знае от енергетиците още от 80-те годишно. Но БСП-БКП в лицето на Станишев Гечев и руските олигарси УЖ доставили архаичнен и опасен реактор откраднаха милиарди. Сега за същите се очертава спиране на крадене то от газ и горива, затова отново притоплят лъжата Беляне. Ако бяхме правова държава тозинаглец още щеше да е в затвора, вместо това продължава да лъже по медиите и да краде...
  • 25 Европеец

    8 0 Отговор
    За съжаление Белене беше превърнат в гьол от всички правителства след 1989 - никой не прояви достатъчно воля, да го завърши. Не само, че няма смисъл сега, но е и опасно. И така платихме реакторите + стабилни неустойки.
    Нови АЕЦ мощности ни трябват, но трябва да почнем начисто. Дали с Русия или с Франция, САЩ или Китай е въпрос на преговори и добри оферти. И това са решения за 50 години напред. Тукашните късогледи политици рядко имат план дори за един мандат.
    Затова и ни закопаха от всякъде - без евтин собствен ток, без газопроводи, лесна плячка за спекуланти и гешефтари.
  • 26 Даниел

    5 9 Отговор
    На практика строителството на АЕЦ Белене би означавало още една тръба на Путин в България!
    Румене,Гечев, айде малко да се скриеш вече
  • 27 хахаха

    6 2 Отговор
    Най-доре хич не хордете на избори. Поне да не берете срам, че едвам сте прескочили 4%-вия трап.
  • 28 Ком

    11 3 Отговор
    Можеше ли да бъде завършена до днес АЕЦ "Белене" - можеше! Щеше ли България да печели в тази започваща криза - да щеше да печели. Кой провали проекта? Жълто-паветните партии и евро-идиотите! Е гласувайте пак за ГЕРБ, ДБ, ПП и СДС.
  • 29 иваило

    10 3 Отговор
    По принцип е така ,но нашите приятели от америка и ес няма да позволят все пак сме им подлоги каквото кажат те това се случва в бг .вместо да даваме милиарди за чертежи можеше да са за централа ама уви
  • 30 Ако Белене не е държавна

    10 1 Отговор
    А Се построи от Франатом, или Уестинг -гориво е безсмислено, лъвският пай комисионни ще отива за тях и англосаксонските им дъщерни компании.. Офертата от руснаците навремето беше много изгодна 50 плюс1% златна акция, българска собственост, останалата заеми, които да се изплатят чрез продажба на ток. Ако Борисов беше завършил проекта сега щеше да се изплати по борсови цени. ГЕРБ умишлено бавеха Белене, за да изтече лиценза на площадката, до последно мамеха, че руснаците няма да доставят 2-та реактора, а те ги доставиха. Изчезна оборудване за над 600 милиона, за което българите платиха. За десерт Русия ни осъди за 2 милиарда арбитраж в Париж, а проекта като цена беше около Десет милиарда. За да върнат парите фалираха КТБ, добре че Орешарски прехвърли част държавни активи в други банки. ГЕРБ закриха ЮП само от ТРАНЗИТ Украйна прибира ЕДИН МИЛИАРД долара ГАЗ. Така стана и с евтин НЕФТ, чрез пуделите си НФСБ и ВМРО, измислен референдум спряха и евтин неФт.
  • 31 РадеВ

    3 5 Отговор
    Докога тези дрогари ще ни ги показвате. Те са безкрайно нагли, а както се вижда - и прости. Мине не мине и все Белене. Ами да ходят в Белене на остров, на плаж. Нали там са пращали родителите ни. Нека да идат. Много е хубаво. Да си спомнят какви са ги вършели по руски диктат.

    Коментиран от #33

  • 32 Един от хората

    7 0 Отговор
    Заради, които България е бедна държава!
  • 33 иваило

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "РадеВ":

    Кажи сега ти за другарката Кунева която спря няклко блока от централата по заръка на европата,кажи пак за продължаме подмяната как спряха договора с газпром по заръка на америте ,ка жи как европа ни задължава да продаваме на хубава цена ел енергия НА ТЯХ а а бедния бг народ на дебело ,кажи и как пп ни продават руски газ през американска фирма РАЗКАЖИ МИ ЗА ТЕЗИ ДРУГАРИ ЧЕ ТЕ МАЙ ПО ОПАСНИ ИЗЛЕЗНАХА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 оимунъб

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "посмали малко":

    Повтарям- токът от Козлодуй СТРУВА 5 (ПЕТ)лв./мвт... Няма 6, няма 10, няма 55- ПЕТ лева на мегават е себестойността... Всичко от там на горе е измама, източване, кражби и т.н.
    55лв./мвт може да струва тока от нова централа с 2 мизерни реактора. И това в първите 10-15г. докато се изплати инвестицията и се заделят едни 50% от стойността за строеж на следващата централа- този етап "изплащане и заделяне на пари за Белене" е преминат МНОГО отдавна при Козлодуй.

    Но нека да кажем, че твоите ЛЪЖИ някак са станали истина- Козлодуй дава ток на 55лв., значи тецове и т.н. следва да дават ток около 100-120лв. и средната цена гарантирано е под 100лв./мвт... Гледам енергийната борса и виждам цени от 800 до 1000+++++ лева на мегават- ЩО ТАКА БЕ?


    Та въпросът си стои- защо някой очаква токът да е по-евтин ако се построят още 2 реактора? И сега тока у вашата дупка струва жълти стотинки на изхода от централата, а крайният клиент плаща ХИЛЯДИ % по-високи цени...

    Коментиран от #41, #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мое мнение

    3 3 Отговор
    Завършването ще осигури сериозни комисионни и ще затвърди поданичество към Русия.

    Коментиран от #40

  • 38 Румен Гечев

    3 2 Отговор
    Завършването на АЕЦ "Белене" ще осигури КОМИСИОННИ ресурси на конкурентни цени.
  • 39 Странник

    1 0 Отговор
    Гражданите дадоха много висока оценка Не на позицията на БСП а на самата АЕЦ “Белене“.
    Нокой не се интересува от БСП, и най вече днес на 9-ти септември, най черния ден за народа ни: 45 години мрак!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Научи се

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "оимунъб":

    да смяташ. 5лв/МВтч са 0,005лв/кВтч или 0,5ст/кВтч. АЕЦ произвежда 18ТВтч годишно, което е 18 000 000 МВтч. Ако е по 5лв/МВтч това са 90 милиона лева, една мижава сума за АЕЦ. Като не разбираш, не се обаждай.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван

    2 0 Отговор
    Румба, кой да го довърши, Газпром ли?
  • 44 ГЕЧЕВ ТРИ ПЪТИ КРАДЕТЕ ПАРИТЕ

    2 0 Отговор
    ЗА БЕЛЕНЕ, КОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИАДА ДОЛАРА СВИХТЕ ЗА ТАЯ ДУПКА БЕ.
  • 45 Мустафа Карадая

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "оимунъб":

    Бойко Тиквата е виновен. Акъла за борсата за ел енергия му го даде Киро Гела.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове