Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 13:50 2 131 16

Гешев: Проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата

  • иван гешев-
  • проблеми-
  • прокуратура

Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани

Гешев: Проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата - 1

"Проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството. Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове". Това каза пред журналисти в Плевен главният прокурор Иван Гешев.

Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани.

На въпрос дали прокуратурата има противопоставяния с други институциите, Иван Гешев подчерта, че единственият враг на прокуратурата е престъпността. "Ние имаме разбирането, че независимо кой е начело на определени държавни институции, институциите трябва да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, защото той е начело на определена институция", каза главният прокурор.

Той коментира някои от нашумелите криминални случаи от последните дни.

По повод огласената информация, че има отказ на прокурор да бъдат задържани двамата полицаи, станали свидетели на катастрофата на околовръстното шосе на София, за която е обвинен Димитър Любенов, Гешев каза, че тук "става въпрос за правосъзнание, което означава информираност за правото и правните норми".

"Това твърдение, мисля, че на министъра на вътрешните работи, не кореспондира със законодателството в страната и с фактите по делото. Не го твърдя аз, вчера има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология", обясни Гешев. Главният прокурор подчерта, че задържането за 24 часа от служител на МВР по закона за МВР, е "само и единствено в правомощията на МВР, прокурор няма такива правомощия, не може да забрани такова нещо или да разреши такава процедура". "Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация", каза още главният прокурор.

Той обясни, че има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление срещу транспорта.

По повод разследването на катастрофата в Шумен, където изгоря автомобил, веществено доказателство, на охраняем паркинг на МВР Иван Гешев заяви: "нямам съмнение в работата на прокурорите от град Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции".

"Дали е издържало обвинението или не, не съм си позволил да коментирам съдебните решения. Колегите работят с доказателства, които се събират от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото", каза още Гешев. Той добави, че има две, по думите му "притеснителни съвпадения" - на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

Главният прокурор Иван Гешев участва в Плевен днес в откриването на инициативата "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право". Тя се осъществява от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България, в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата. На първата среща с ученици участват още председателят на АПБ Владимир Николов, който е и окръжен прокурор на Плевен, и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    20 1 Отговор
    Гешев, проблемът на Българското правосъдие си ти, и прокурори като теб, продали душите си на мафията и дявола!
  • 2 не са само

    10 1 Отговор
    но основно са
  • 3 Проблемите...

    13 1 Отговор
    ...в Българското общество започват от Тиквата и свършват до Каскетя...!!!
  • 4 Перде, гьонсурат - Гешев !

    14 1 Отговор
    Е, нема по-голем нагалитет от тоя.
  • 5 на ръба на пропастта

    11 2 Отговор
    ДПС и ГЕРБ са основните виновни са настоящата криза защото отказаха:
    - Да оттеглят Пеевски от политиката
    - Да оттеглят Борисов от политиката

    - и най вече оставката на ГЕШЕВ - тя е препъни камъка са всякакъв род преговори

    дпс и герб ги е страх и им личи от километри....действат параноично и страхливо .... замаскирват следите на кражбите и си мислят че ще им се размине

    Коментиран от #12

  • 6 НЯКОЙ

    9 0 Отговор
    Престъпността се самоанализира! Когато някой от висотата на своето положение в една държава пренебрегва законите и закриля престъпността, тогава какъв е?
  • 7 Гост

    11 0 Отговор
    Главния Каскет много умело се праи на луд! Много по-добре от господаря си!!!
  • 8 Само Хебър

    9 0 Отговор
    Проблема си ти бе купено милиционерче
  • 9 Като има

    2 0 Отговор
    по една кандидатура за пост е така. Пръкват се недоразумения като тоя от снимката.
  • 10 Дългият

    4 0 Отговор
    Оооо, каскетът се показа. Преди охотно даваше по две интервюта дневно. После се покри като мишле. Сега отново набира смелост. Дали защото му е наредено. Без специализирана прокуратура и съд позицията на Герб е проблемна и може да не сглоби ново правителство.
  • 11 Анонимен

    0 0 Отговор
    Дпс каза наЗ ва, гербдос управляващите е са. Кой вази пита. Никой. Останете със здраве и кой не му изнася на запад, на полето ви чакаме, да роним царевица
  • 12 ПАК НЕ ЧУЛ, НЕ ВИДЯЛ.

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "на ръба на пропастта":

    ГЕШЕВ , КРАЙ ДУНАВА ГЕРБ СА ДАВАЛИ ПО 300 ЛЕВА НА КАЛПАК ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ. ТИ КАКВО КАЗВАШ ПО ВЪПРОСА?
  • 13 Магна аура

    2 0 Отговор
    Правосъдието не е само наказателно.Гражданските дела са повече и по важни.Там прокурор няма.По наказателните проблемите всъщност са в бързината на експертизите тромавите процедури измислени от адвокат - депутати 3 дневно организиране на защитата.Сумата и процедури извън разследването реално 1разпит +още 4хартии дето са в полза на НПО. Голям проблем е алкохолната зависимост която у нас е нищо ,а тя е в основата на престъпленията с жертви на пътя домашното насилие и всичко останало.
  • 14 Дрифт

    5 0 Отговор
    Не прокуратурата, не мвр ами цялата държава трябва да се закрие нацяло. Каскетите и разБойковците са по всички етажи на властта, жална ни майка с тия крадливи и корумпирани гьонсурати.
  • 15 Първо носи вина Прокуратурата, след това

    3 0 Отговор
    Която и дае институция в Държавата,! Над прокуратурата е само Борисов и Бог! ГЕШЕВ Е ПОСРЕДНИК!?
  • 16 Ново 20

    0 0 Отговор
    Каскета стана и ВиК специалист! Откри топлата вода!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове