Last news in Fakti

8 Април, 2023 09:30 2 891 5

Вера Найденова, председател на Районен съд-Плевен: Най-голямото предизвикателство е повишаване на общественото доверие в съдебната система

  • районен съд-
  • плевен-
  • вера найденова-
  • председател на районен съд-плевен-
  • съдия

"Промяната в мисленето на обществото ни по въпросите за съдебната власт в България започва от подрастващото поколение. Затова и с огромно желание и ентусиазъм Районен съд – Плевен се включва в образователната програма на ВСС", подчерта съдия Найденова

Вера Найденова, председател на Районен съд-Плевен: Най-голямото предизвикателство е повишаване на общественото доверие в съдебната система - 1
Снимка: Районен съд-Плевен

Най-голямото предизвикателство пред съдиите от всички нива на съдилищата в България е повишаване на общественото доверие в съдебната система. Постигането на успех в тази насока е свързано с комплекс от множество мерки. Това каза в интервю за БТА съдия Вера Найденова, председател на Районния съд в Плевен по повод реализираната през тази учебна година образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Тя се провежда в цялата страната и е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерството на образованието и науката.

"Промяната в мисленето на обществото ни по въпросите за съдебната власт в България започва от подрастващото поколение. Затова и с огромно желание и ентусиазъм Районен съд – Плевен се включва в образователната програма на ВСС", подчерта съдия Найденова. Тя добави, че основните цели на кампанията са да бъдат обогатени знанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт, да се формира в тях правна култура и грамотност, да познават своите права и задължения като граждани и не на последно място да се постигне превенция на детската престъпност и насилие.

Районният съд в Плевен участва в инициативата от 2018 г. Тогава съдиите Ралица Маринска и Чавдар Попов са включени като лектори в програмата, реализирана към онзи момент от Окръжен съд – Плевен. Поради пандемията от Covid -19 в три последователни учебни години лекции не са провеждани в училищата.

От учебната 2022/2023 г. шест районни съдии подготвят теми и ги представят пред ученици от седем гимназии в Плевен. Това са Професионалната гимназия (ПГ) по електроника и химични технологии, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, ПГ по транспорт, Средно училище „Стоян Заимов“, ПГ по туризъм, Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ и Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици. Проведени са 24 лекции, в които са обхванати десет теми, представени пред над 800 ученици от осми до дванадесети клас.

Като завършек на образователната програма за тази година е предвидено и провеждането на симулативни съдебни процеси. Те ще се състоят в Седмицата на отворени врати, която ще се проведе след Великден във връзка с 16 април, когато се отбелязва Денят на българската Конституция и професионалният празник на юристите в България.

"Сред учениците ще бъде проведена анкета, за да проверим дали са доволни от участието си в програма. Тези, които ще се включат в симулативните съдебни процеси, ще приканим да покажат натрупаните знания в тест и най-добрият сред тях ще стане председател на Районния съд в Плевен за един ден", добави съдия Найденова.

Според нея провеждането на подобни образователни програми провокира голям интерес сред учениците по различни теми, свързани със съдебната власт, за ролята на съдията, прокурора и следователя, детското правосъдие, за Закона за защита от домашното насилие, както и по темата за медиацията. Затова и съдия Найденова планира от следващата учебна година в лекциите да бъдат включени освен съдии, но и представители на други институции – от детска педагогическа стая, дирекциите за социално подпомагане, криминалисти и други.

"От децата ни трябва да започне повишаване на доверието в съдебната ни система, като това става чрез повишаване на правната им грамотност. Само така можем да постигнем едно по-открито към съдебната система общество", категорична е съдия Найденова.

Образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" започва като пилотна през учебната 2014/2015 година като тогава е проведена в 28 предварително определени училища в областните градове в рамките на учебните часове в десети клас по Етика и Право. От следващата година тя се разширява като в нея се включат близо пет пъти повече училища, включват се и районните съдилища и прокуратури, разширява се и възрастовата група на учениците и те са вече от осми до дванадесети клас.

През октомври 2017 г. ВСС получава и награда в конкурса "Кристални везни на правосъдието" на Съвета на Европа.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ура,

    1 0 Отговор
    в Плевен откриха топлата вода!
  • 2 Дрън дрън та пляс

    2 0 Отговор
    Неможе да се повиши нещо несъществуващо
  • 3 Българка

    4 0 Отговор
    СмЕх!!!. Не от децата, а от моралните ценности и експертността на съдиите, от справедливи съдебни решения зависи повишаването на доворието в съда. А относно това корумпета и зависими от мутри прокурори, членове на ВСС да обикалят училищата и политически да облъчват децата, както това прави Гешев, съм категорично против. В училищата няма място за политика
  • 4 Иван

    1 0 Отговор
    Напълни си ушите с барут и се думни. Бих ти рекъл аз.
  • 5 ВайВай

    1 0 Отговор
    Ми на толкова грозно съдилище само ония от малцинствата мое да се радват....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове