Last news in Fakti

7 Май, 2024 09:00 1 453 13

Нови проблеми за строежа на стадиона на ЦСКА

  • цска-
  • строеж-
  • стадион-
  • главен архитект-
  • разрешително-
  • футбол

Главният архитект на София: ЦСКА няма разрешително за строеж

Нови проблеми за строежа на стадиона на ЦСКА - 1
Снимка: БГНЕС

ЦСКА все още няма издадено разрешително за строеж на стадион "Българска армия". Това обяви пред "Капитал" главният архитект на София Здравко Здравков, съобщава бТВ.

"Клубът има съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов", коментира той. Здравков уточни, че Веселинов не си получава документите по решението на Административен съд - София-град, и така делото не може да отиде във Върховния административен съд, тоест да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение.

Това, че Веселинов не получава документите по делото, може да се тълкува като пореден опит да забави строителството на стадиона. Той беше единственият, подал жалба срещу разрешението за строеж в парка в центъра на столицата.

Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията - поискано е предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх. Здравков. "Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол", коментира той.

Веселинов е бил зам. кмет на "Красно село" при бившата кметица Росина Станиславова, а после и кандидат за районен кмет през 2023 г. от "Граждани за общината".

Проектът за нов стадион на ЦСКА беше задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията. После клубът чакаше зелена светлина от РИОСВ, НИНКН. Инвеститорите в проекта са собствениците на ЦСКА, а оценката на стадиона е около 90 млн. лева, като към юли 2023 г. имаше уверението, че финансирането е изцяло осигурено от собствениците.

Земята в парка е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията, тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя (но не е ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока).


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    10 5 Отговор
    Левски няма козирка,но поне един сектор добутаха някакси,ама тия май и това няма да имат!

    Коментиран от #6

  • 2 Тарататанци Булгерия

    3 1 Отговор
    А честито на новодомците....
    А Левски и те се бяха засилили да срутват и те техния
    да се надцакват вместо козирка
    направо нов стадйон цел бате!
  • 3 🍋🍊🇧🇬

    3 3 Отговор
    Само ЦСКА. Слава.
    Доналд Тръмп Президент. Слава.
  • 4 Реалист

    2 2 Отговор
    Пълни глупости
  • 5 славист

    2 3 Отговор
    Вероятно Ганчев не е добре финансово и за това симулира юридически нередности.Чака на Папазки мангизите....
  • 6 Столичанин в повече

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    Разликата е,че ЦСКА има приготвени средства за стадион,а ония и до ден днешен не са си платили за сектора.
    Не се притеснявайте стадион ще има,напук на част от ганьовците,които мразят всичко хубаво и модерно щом не е тяхно.Само ЦСКА!

    Коментиран от #7

  • 7 Домуса направи стадион

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Столичанин в повече":

    В Разград за нула време.....който го може си го може...
  • 8 Граматик

    3 4 Отговор
    Гр.Ганчев нали преди време назначи главния архитект на София и подари 2-3 китайско- ловешки автомобила на Ст.община! Острието гл.архиект и на Червен бряг,нещо много се забави за да уреди Разрешението с екстрите към него?! А каккво да кажеме за новия стадион на Слаия? Като си нямат главен архитект за Поръчки!

    Коментиран от #9

  • 9 Столичанин в повече

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Граматик":

    Аз не съм чул дебелия Венци да иска да прави нов стадион,преди време си правеше устата,но с държавни пари и нула самоучастие.Иначе нямам против,да вади 30 млн и да си направят едно ново стадиончече за 5 хиляди души,но това никога няма да стане,сикаджиите са по взимането не по даването.То само ЦСКА ще си направи стадиона със собствени средства другите ще чакат наготово евентуално,ако не ще си играят на руините.

    Коментиран от #10

  • 10 Левски 1914

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Столичанин в повече":

    Ако имаше собствени средства цска нямаше да ФАЛИРА. Първо да платят милионите дето ощетиха държава и тогава да правят каквото си искат.

    Коментиран от #11

  • 11 Столичанин в повече

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Левски 1914":

    Абе фалирало теле, ЦСКА си плати, каквото имаше да плаща по законите на републиката,а новото дружество е финансово много добре за разлика от държавната лека жена лефски,която чака най-мразените хора в държавата да и помагат в лицето на ББ и ДП.Ако не бяха тия дебелаци отдавна да ритате по селата,нагли паразити.

    Коментиран от #12

  • 12 Левски 1914

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Столичанин в повече":

    Нищо не са платили ФАЛИРАЛИЯ отбор дължеше 30млн Ганчев плати 8млн за парцала , другите 22 млн кой ще ги плаща?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.