Last news in Fakti

4 Януари, 2024 13:44 4 079 24

"Дер Щандарт": в България има високоиновативни компании

  • интернет-
  • българия-
  • австрия-
  • компании-
  • иновации-
  • шенген-
  • предприемачи

Австрия е вторият по големина инвеститор в България

"Дер Щандарт": в България има високоиновативни компании - 1
Снимка: Shutterstock

Иновативни млади предприемачи, които искат да се развиват. Това са открили в България група жени предприемачи от Австрия, които са посетили страната, пише австрийският вестник "Дер Щандарт". Австрийските бизнесдами са пътували заедно със заместник-председателката на Австрийската икономическа камара Марта Шулц.

Едно от предприятията, които посещават, е "Насекомо", което отглежда милиони мухи от вида черен войник. Ларвите на мухите се използват за производството на протеини, масла и торове във фуражната и земеделската промишленост. Компанията е много успешна и от чужбина пристигат все повече запитвания.

На следващия ден делегацията се среща с младата собственичка на българската козметична компания Wooden Spoon, която произвежда изцяло растителни и естествени продукти козметични продукти, разказва още "Дерт Щандарт".

Иновативната сила на младите българи

Тези два акцента от двудневното пътуване на австрийските предприемачи до България показват две неща, продължава австрийското издание. България все още е икономически бедна страна. Но това е едната страна на монетата. Другата е, че в икономически план нещата бавно, но стабилно се подобряват, а иновативният потенциал, особено на младите българи, е огромен.

Икономиката на България, в която живеят 6,8 млн. души, напоследък расте сериозно - с 7,6% преди две години и 3,4% през 2022 година, отбелязва още "Дер Щандарт". Туризмът и външната търговия рязко са нараснали. Вътрешното потребление също е скочило.

Въздушният Шенген е важна стъпка

Австрийският вестник обръща внимание, че войната в Украйна и изтичащите правителствени програми за борба с високата инфлация са забавили динамичното развитие, а "турболентната вътрешнополитическа ситуация" също е оказала влияние. За сметка на това обаче безработицата е ниска и възлиза на 4,3 процента. "Дер Щандарт" коментира, че новото правителство планира да продължи да намалява публичния дълг, да се бори с инфлацията и да се присъедини към еврозоната от 2025 година.

Облекчаването на шенгенското вето за въздушните пътувания е "важна стъпка", която улеснява нещата не само за пътниците, но и за компаниите, казват от българската индустрия, пише още австрийското издание. "Много се радвам, че през 2024 г. контролът по въздух и море между България и Румъния и другите страни от Шенгенското пространство ще остане в миналото след 12 години преговори", заяви по този повод испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка Гомес, цитиран от "Файненшъл таймс". Испания беше ротационен председател на Съвета на ЕС, когато пробивът за Шенген бе постигнат в края на миналата година.

Австрия е вторият по големина инвеститор в България

За България Австрия е вторият по големина чуждестранен инвеститор - след Нидерландия и преди Германия. През 2022 г. австрийските компании са инвестирали 2,63 млрд. евро в местната икономика, а само през първото тримесечие на миналата година - 5,5 млрд. евро, пише "Дер Щандарт" и изброява най-големите австрийски инвеститори от страната. Това са Telekom Austria (А1), EVN, Vienna Insurance Group, Kronospan, OMV, Rewe/Billa, Palfinger и Wienerberger.

Според последното проучване сред австрийските инвеститори - ABC Indicator 2022 - те очакват повече усилия в борбата с корупцията, повече предвидимост на икономическата политика, политическа стабилност, намаляване на бюрокрацията и решение на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка.

Фактът, че в България има високо иновативни компании, най-много е впечатлил австрийските бизнесдами при посещението им в София, пише "Дер Щандарт". България обаче трябва да положи всички усилия, за да задържи младите IT специалисти в страната, затова и чуждестранните инвестиции и партньорства са много добре дошли, обобщава изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фон дер лайняяен

    15 3 Отговор
    яя, яя, дойчистан потъва

    Коментиран от #21

  • 2 честен ционист

    9 8 Отговор
    Като завода за производство на компост от човешки тленни останки "Хан Богров".
  • 3 Гошо

    18 1 Отговор
    е а споменете имената на тия "високоиновативни компании" ,какво произвеждат колко души работят в тях ,какви пари получават
  • 4 искаме храни

    11 1 Отговор
    с червеи и хлебарки...
  • 5 Не знаех

    16 1 Отговор
    Какви са имената на тези компании?
    Каква дейност развиват?
    Какво произвеждат?
    Колко хора работят в тях?

    Коментиран от #8

  • 6 Ейджи

    12 2 Отговор
    Прав беше Чърчил, тия трябваше да се кастрират!
  • 7 Ветеринарен психолог

    11 2 Отговор
    Пропуснали са да споменат концерна за трифазни чушкопеци в село Тъбъдътково.
  • 8 това силно мирише

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не знаех":

    на поръчкова статия. Асоциирам с акушерка.
  • 9 волан

    8 2 Отговор
    В България има бедност и ниски доходи. Това има в България.За соужъльение.

    Коментиран от #17

  • 10 ДДС

    12 1 Отговор
    В България има всякакви компании! Най-много са тези, на безимотни роми.....
  • 11 Коко

    7 1 Отговор
    Явно яко са ги плющели тия каки.

    Коментиран от #16

  • 12 Счетоводител

    3 2 Отговор
    Тук се виждат инвеститорите, които изнасят капиталите от България. Освен, че остава тук само фонд работна заплата, сгради и производствени линии (евентуално). Колко от тези имат RnD отдели тука, за да претендират за иновативност. Ако е автомобилостроене, роботи и т.н да кажем да, ама тези ни гладят с голямата баданарка, може би заради решението от преди десетина дни. Иначе има и hightech компании и RnD центове, но не и от тези фирми и не свързани с Австрия.

    Коментиран от #15

  • 13 555

    5 0 Отговор
    Има я , и мислещи хора има , дори и само по въздух и вода !
  • 14 Халваджан

    6 0 Отговор
    Освен войната в Украйна за да е икономически бедна страна допринасят и вътрешни фактори който умишлено спъват развитието и икономиката на страната ,фактори подвластни на руските агресори .Не на последно място е закостенялото мислене на малка част от населението изрязяващо се в ,,братски чувства " към не съществуващи братя ,част от населението обитаваща селски и полуселски раьони с ниска степен на образованост и податливо на внушения,пропаганда и манипулация.
  • 15 БАКЛАВА

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Счетоводител":

    Лук Ойл визираш май ,без една стотинка оставена България за 40 г
  • 16 Дамммм

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коко":

    Вари го печи го на гайда мирише простака .
  • 17 Халваджан

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "волан":

    Виж коментар 14
  • 18 Луд

    1 1 Отговор
    Насекомо ,не са буьългари а французи и рускиня . Какви млади хора в БГ бе дойче зеле.
  • 19 Смех

    3 1 Отговор
    Какви иновятивни компании може да има в държавата на вечните мрънкачи.Това е клусета на Света
  • 20 Бай Стоил

    0 1 Отговор
    В Австрия живеят пръдливи егоисти
  • 21 Ха ха ха :)))

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "фон дер лайняяен":

    :))))
  • 22 Запознат

    3 0 Отговор
    Това са новите партенки с които ще ни обират още 50години. Давам пример с OMW всичките им бензиностанции са дадени под наем като изискването е да се намали персонала. Единственото гориво което внасят е от високия сегмент ,а останалото си е от Лукойл България. Изпирането на Боко и Шиши е договорено с Виена да придобие за 30години ТОЛ системата на България и затова минаха Австрийците на етапи за да не ги измамят от нашите тарикатчета . С влизането в Шенген ТОЛ системата на България ще генерира МИЛИАРДНИ приходи от такси . България става СОЛУНСКАТА митница на Европа. С тази статия започва началото на облъчването.
  • 23 Запознат

    3 0 Отговор
    Австрийците са най големите крадци в Европа. Сега пропищя и шефа на BILA за новите разпоредби на Министерството на Финансите. Била магазините в Австрия са едни квартални бакалии с магазинчета от по 150кв.м. но В България понеже могат да крадат по много от гражданите й правят големи ОБИРДЖИИНИЦИ в който винаги липсва персонал защото са дадени под наем , а цените като във Виена. Защо там не отворят такива големи магазини? Австрийски айдуци. България трябва да наложи Шенген на газа който преминава през България за Австрия ....Газа е Руски и като нищо можем да го Шенгенираме за великите австрийци. Като нищо и такса може да им наложихме , а пък те могат да си го товарят на кораби и самолети ....там е безплатно ....нали Шенген е по въздух и море. Шиши и Буци нали нещо МАГНИТСКИ ...Шиши го номинираха ,а Буци го пропуснаха заради газопровода. Не забравяйте че газта за Европа вече минава през България. Войната за ПАРИ които тепърва ще се крадат сега започва.
  • 24 Дошли

    2 0 Отговор
    Да гледат как върви развитието на отглеждане на насекоми за наща бъдеща храна!!!ТОВА Е ЗАПАДНИЯ ОЛИГОФРЕНИЗЪМ,КОЙТО ГО СМЯТА ЗА ДОБРЕ Е СЪЩИЯТ ДЕГРАДИРАЛ ОТПАДЪК КАТО ТЯХ!!!
Новини по държави: