Last news in Fakti

4 Март, 2024 05:02 769 1

Официално: СДСМ подкрепя Стево Пендаровски за втори президентски мандат

  • стево пендаровски-
  • избори-
  • северна македония-
  • президент

Решението бе взето на Конгреса на партията

Официално: СДСМ подкрепя Стево Пендаровски за втори президентски мандат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегатите на 27-ия конгрес на СДСМ подкрепиха за кандидат на предстоящите през пролетта президентски избори настоящия президент на Северна Македония Стево Пендаровски, предаде БТА.

Пътят към Европа е дълъг и труден, но той е единственият, който може да донесе съществени промени в Северна Македония и нейното бъдеще, заяви във встъпителното си обръщение към конгреса председателят на партията Димитър Ковачевски, който обяви, че политическата битка на СДСМ е за по-добро европейско бъдеще продължава.

„ВМРО-ДПМНЕ не може да донесе положителни промени. Те са против членството (на страната) в ЕС. Те казват, че държавата е застрашена държавата, прокламират отклонение от стабилността и процесите, и твърдят, че има състояние на непрекъсната криза. Те дават фалшиви обещания, които никога няма да се осъществят. Достатъчно е да погледнем какво се случи в Скопие и в общините, в които ВМРО-ДПМНЕ победи на местните избори - няма проекти, няма обществен транспорт, няма нищо добро, само бедствие. Това е пример какво означава ВМРО-ДПМНЕ. На предстоящите президентски и парламентарни избори имаме само един шанс да изберем правилната посока на страната. СДСМ е единствената партия, която дава истинска надежда за по-добро утре, за сигурно европейско бъдеще”, посочи Ковачевски.

По думите му гражданите нямат нужда от президент, който да натиска спирачките, а от президент с ясна европейска визия, какъвто е Стево Пендаровски, призовавайки делегатите да го подкрепят за втори президентски мандат.

„В настоящия си мандат той показа какво означава да си президент на всички. По време на неговия мандат страната стана член на НАТО, а през втория мандат ще стане член на ЕС“, каза Ковачевски.

Пендаровски беше посрещнат на крака от присъстващите в залата.

По думите му резултатите от социологическите проучвания, които ВМРО-ДПМНЕ представя са некоректни, а истинските сондажи на общественото мнение показват, че СДСМ ще спечели предстоящите парламентарни и президентски избори, опозиционната партия няма позиция по стратегическите за държавата въпроси, а като пример посочи преговорната рамка, която от опозиционната партия не подкрепят.

"Това са хора, които нямат качества, имат едно желание да дойдат на власт. Не трябва да допускаме това", каза Пендаровски.

В петък Стево Пендаровски обяви кандидатурата си за участие в президентските избори на 24 април, а днес обяви, че само за пет часа е събрал и необходимите 10 000 подписа за гражданска подкрепа за участие в изборите.

Подписите събра и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, която вчера получи подкрепата на опозиционната партия.

До този момент необходимата гражданска подкрепа получиха и Буяр Османи (ДСИ), Арбен Таравари (издигнат от коалицията на албанските опозиционни партии), Максим Димитриевски (ЗНАМ), Стевчо Якимовски (ГРОМ) и Биляна Ванковска (Левица). Така към този момент участниците в президентската надпревара на 24 април в Северна Македония са седем. Събирането на подписи продължава до 8 март.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стерво

    2 0 Отговор
    пеерофски
Новини по държави: