Last news in Fakti

24 Април, 2024 16:36 2 045 19

След ракетната дипломация! Техеран намали бойните си части в Сирия

  • иран-
  • сирия-
  • израел-
  • башар асад-
  • аятолах али хаменей-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция-
  • хизбула

Според източника, близък до проиранската ливанска групировка „Хизбула“, която има силно присъствие в Сирия, където подкрепя президента Башар Асад, това е станало през последните няколко седмици

След ракетната дипломация! Техеран намали бойните си части в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран, който е съюзник на режима в Сирия, значително намали военното си присъствие в страната, която е подложена на интензивни удари, приписвани на Израел, каза пред агенция Франс прес източник, близък до групировката „Хизбула“ и до неправителствена организация, пише БТА.

Според източника, близък до проиранската ливанска групировка „Хизбула“, която има силно присъствие в Сирия, където подкрепя президента Башар Асад, това е станало през последните няколко седмици.

“Иранските военни се изтеглиха от цяла Южна Сирия, от района около Дамаск през Суейда и Дераа на юг, включително от районите, граничещи с Израел“, уточни източникът.

Те продължиха да се събират в иранското консулство в Дамаск, където „вярваха, че са в безопасност от израелски удари“, добави източникът.

На 1 април при приписван на Израел удар, насочен срещу консулството, бяха убити седем членове на Ислямския революционен гвардейски корпус, военната групировка на иранския режим, сред които и двама висши генерали.

На 13 април Иран извърши безпрецедентна атака срещу Израел. Седмица по-късно беше извършено нападение, приписвано на Тел Авив, което беше насочено към Централен Иран, но Техеран го омаловажи.

Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) потвърди за „предислоциране на иранските части от Дамаск и Южна Сирия(…) чак до границата с Голанските възвишения, окупирани от Израел“.

Тази НПО, базирана в Обединеното кралство, разполага с широка мрежа от източници в Сирия и уточни, че проирански ливански и иракски бойци са заменили иранците в тези райони.

Хора, пътували до Сирия, казаха пред Франс прес, че иранското присъствие е станало по-малко видимо в Дамаск, особено в старите квартали на града, където няколко офиса, принадлежащи на иранската армия, са затворени.

Знамена, банери и портрети на иранските лидери са премахнати от много квартали, добавиха очевидци.

Израел, който рядко потвърждава операциите си в Сирия, засили своите удари срещу иранските бойци и групировките, свързани с тях в страната, след началото на войната в ивицата Газа срещу палестинската групировка „Хамас“.

Техеран твърди, че присъствието му в Сирия е ограничено до военни съветници, изпратени в началото на гражданската война през 2011 г., за да помогнат на сирийската армия.

Но според СЦНПЧ около 3000 ирански войници са разположени в страната. Те контролират десетки хиляди бойци на „Хизбула“ и проирански иракски, пакистански и афганистански групировки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълк

    16 7 Отговор
    Диктаторите разбират само от сила
  • 2 Ама нас

    9 6 Отговор
    какво ни интересува... Аз не знам, колко е числеността на българската армия, а и журналиста да пита министъра на войната и той не знае, затова се нарича държавна тайна... Да не се разбере, че сме ... на гол тумбак, чифте пищови...
  • 3 КАРНОБАТМАН

    19 18 Отговор
    А нашите безмозъчни русоислямисти се самозалъгваха, че чалмите в Техеран имат някакъв шанс срещу Израел. Последните няколко седмици им отвориха очите, какво ще ги сполети при пълномащабен конфликт. И арабите са наясно с израелската мощ и поради тази причина са пас, докато евреите мачкат терористите в Газа.

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Рошко

    7 5 Отговор
    Ами какво чакате тогава, свалете Башар Асад от власт, или се чудите пак какво да драскате само липсваше пак накрая, източник ;бесарабски фронт

    Коментиран от #8

  • 5 Бай ганьо

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "КАРНОБАТМАН":

    Този твой исраел нямаше да го има без любимите ти англосаксии пич

    Коментиран от #7

  • 6 Да питам кво става

    3 10 Отговор
    НАТО няма ли да помогне на Украйна????? Що не влязоха 2022 а??????? Оръжия всичко пратихме къде са оръжията които пратихме???????? Нали ни говорехте че РФ няма ресурса защо не ги побеждаваме зашо напредват РФ... а аз украйнско знаме взех и викам. Всичко нали на наша страна беше кво става???? Казвахте ни че РФ ще падне и аз вервах.. никакви войски не пратихте нищо съществено не направихте лъжци

    Коментиран от #15

  • 7 Атина Палада

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бай ганьо":

    Хамас изстреля английски ракети по Израел през октомври... Концерт ли беше там, е бил във вътрешността на страната. Последният момент го местят..
    Много въпроси без отговори..
  • 8 Имаме ли сведения

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    че Израел не иска Башар Асад на власт в Сирия? Управлението на Башар Асад в Сирия, представител на нищожно религиозно малцинство, гарантира, че страната ще бъде слаба и нестабилна. Това почти със сигурност устройва Израел.
  • 9 Чалмите

    4 7 Отговор
    си свиха спатиите

    Коментиран от #10

  • 10 да бе готин

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Чалмите":

    А може би по малко афишрат присъствието си там . Израел е бита карта каквото и да се случи .
  • 11 Шах

    3 3 Отговор
    Сирия още не е паднала! Казва Ванга 1979 г. Падането е неизбежно. Разпадането по точно.

    Коментиран от #13

  • 12 За размисъл

    6 2 Отговор
    Боже, какви лъжи на квадрат ... " Хора, пътували до Сирия, казаха пред Франс прес " ... някакъв си "Източник" ... "Очевидци" ...
    Направо съм в потрес от преписваници.
    Някой дали въобще е чувал за град Сайда Зайнаб, за кварталите Кафарсуса и Маззе вилат?
    Да не говорим за иранския ислямски образователен център в Стария Дамаск.
    Искрена молба към редакторите - проверявайте източниците и не преписвайте дословно от западни медии. Ако пишете за близкия изток се позовавайте на известни арабски медии (много са и между тях има и независими)- поне познават региона.

    Коментиран от #14

  • 13 Гоце

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Шах":

    Оправи си първо собствените мисли после пиши в форумите
  • 14 Тинейджър

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "За размисъл":

    На кой бог се молиш ,уточни се

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 За размисъл

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тинейджър":

    Не мисля, че е Ваша работа. Но все пак моята вяра е християнството.
    А въпроса Ви поражда въпроси : защо се интересувате, какво отношение има вярата ми към дадената тема / статия и дали не мога да си съставя мнение за Вашата религия ( не вяра).
  • 18 ТРУПАМЕ БОГАТСВО СФРЪХ

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "КАРНОБАТМАН":

    ПОГЛЕДНИ ГЛОБАЛНО ВИЖ ,,,ЧЕ ВСИЧКО ЕЕЕЕ БИЗНЕСС ЗА ТЯХ КОЙ ГО ЕЕЕЕБАВААА НАРОДА ,,ЧЕ ЩЯЛ ДА МРЕ 😂😂😂🤣 АМСАЛАКК
  • 19 Яхве

    2 1 Отговор
    Бегат ислямските мрши...